A keleti ízvilág egyik alapanyaga: tahini házilag

A tahini egy keletről származó ízletes krém, melyet főként salátaszószok elkészítéséhez használnak. A tahinit házilag is elkészíthetjük, és egy igazi, különleges keleties ízvilágot tapasztalhatunk meg általa. A szezámmagot megpirítjuk olaj nélkül egy serpenyőben, egészen addig, amíg aranybarna lesz. Ezután hagyjuk kihűlni, és miután kihűlt, leőröljük lisztes állagúra. Amikor ez megvan, belerakjuk a turmixgépbe, és hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát és féldeci vizet. Ezzel elérjük, hogy a tahini krémes állagú legyen.

A tahinit elkészíteni házilag nem túl nagy feladat, és nem is igényel sok hozzávalót, ennek ellenére egzotikus, arab ízvilágot csempészhetünk a konyhánkba. A tahinit hozzáadhatjuk a padlizsánkrémhez is, így az még ízletesebbé válik. Az arab konyhában nagyon gyakran előforduló elem, salátákhoz, szószokhoz is kiváló.

Tahini házilag

Tahini házilag

A házilag készített tahini remek alapanyag szószok elkészítéséhez. A salátaszósz elkészítésénél az emberek általában a megszokottak mellett döntenek, ám ezeket is feldobhatjuk 1-2 evőkanál tahini hozzáadásával. Például ha joghurtos, fokhagymás, tejfölös szószt készítünk, a tahini nagyon illik ezekhez, és a szójapástétom összetevőjeként is hasznosítható.

Keleten a házilag készített tahinit leggyakrabban a humusz elkészítéséhez használják. A humusz nagyon elterjedt étel Ázsiában: csicseriborsóból, fokhagymából készítik, tahinivel, római köménnyel és citromlével izésítik. Nagyon egyszerű és különleges étel, amelyet kevés hozzávalóból, olcsón előállíthatunk.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013