Aromás mentaszörp készítése házilag

A tavasz és a nyár ízeit szörpökben és lekvárokban tehetjük el magunknak a télre. Az utóbbi években sok újdonság látott napvilágot, egyik ilyen az aromás mentaszörp készítése házilag.Nem elterjedt minden háztartásban, azonban érdemes megpróbálni, mert nagyon finom üdítőital készíthető belőle.

Aromás mentaszörp készítése házilag

Aromás mentaszörp készítése házilag

A hozzávalók nem különböznek az általános szörpök hozzávalóitól. Cukor, citrom, citromsav, menta, szalicil és ivóvíz kell hozzá.  Első lépésben a mentaleveleket jó alaposan mossuk meg. Ez nagyon fontos, mert a kertben sok por és szennyeződés rakódhat rá. A mentaszörp készítésének első lépése egy karamelloldat elkészítése. Ehhez 2 dl vízben 20 dkg cukrot kell feloldani, majd addig főzni míg barna karamellt nem kapunk.

Körülbelül két liter vizet kell még felforralni, majd óvatosan a karamellhez önteni. Ezután 180 dkg cukrot is hozzáadunk még és szirupot főzünk belőle. Ha készen van hagyjuk kicsit kihűlni, majd beleteszünk 2 db citromot felkarikázva és a mentaleveleket. A citromot is nagyon alaposan mossuk meg, mert lehet, hogy vegyszerrel kezelt a héja. Ha lehetőségünk van érdemes lehet biocitromot használni a házi szörp elkészítéséhez..

Fedett edényben egy napi tárolás után kivehetjük a léből a citromkarikákat és a mentaleveleket is. A mentaszörpöt forraljuk fel, majd töltsük előzetesen házilag kitisztított üvegekbe. Végeredményképpen körülbelül 3 liter házi mentaszörpöt fogunk kapni, amelyet 10-szeres hígításban fogyasztva jó sok üdítőnk lesz belőle.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015