Májkrém házilag

Májkrémet házilag nagyon egyszerű készíteni, és sok előnye is van: felhasználhatjuk a megmaradt májat, és egy tartósítószer-mentes élelmet kapunk, melyet akár reggelire, akár vacsorára a család asztalára tehetünk. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, így mindenki saját ízlése szerint alakíthatja.

Májkrémet házilag készíthetünk csirke, pulyka, kacsa vagy libamájból. Ügyeljünk arra, hogy mindig friss és minőségi alapanyagokból dolgozzunk, nem érdemes egy kis spórolás kedvéért a gyengébb minőséget választani.

Májkrém házilag

Májkrém házilag

A májkrémet házilag a következőképpen készíthetjük el: 30-40 dkg szárnyas májat megtisztítunk és feldarabolunk nagyjából egyforma kockákra. Apróra vágunk 3 gerezd foghagymát, 1-2 fej hagymát, valamint 15 dkg szalonnát is felkockázunk. A szalonnakockákat zsírjára pirítjuk, miután megpirult kiszedjük belőle a tepertőt, és a zsírban megpároljuk a hagymát és a foghagymát, majd karamellizáljuk egy kis cukorral. Hozzáadjuk a májat és pirítjuk, míg szép színt kap. Ezután megsózzuk és megborsozzuk lehetőleg frissen őrölt borssal, majd felöntjük egy kis borral és készre pároljuk. Ha már elkészült a máj, azaz amikor a közepe szép rózsaszín, akkor körülbelül 1 deciliter tejjel és 2-3 kiskanál mustárral kenhető állagúra turmixszoljuk.

Egy utolsó kóstolás után késznek nyilvánítjuk, de ekkor még pótolhatunk valamilyen hiányzó fűszert.  Egy alaposan kitisztított üvegbe töltjük, és tetejére kevés zsírt öntünk, majd lezárjuk. Hűtőszekrényből körülbelül egy hétig fogyaszthatjuk, ha kitart addig. A májkrémet házilag ízesíthetjük tetszés szerint majoránnával, borsikafűvel vagy akár rozmaringgal is.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014