Paprika termesztése házilag

Ilyenkor tavasszal sokan ültetnek különböző zöldségeket a kertjükbe. A házilag való zöldségtermesztésnek több előnye is van. Egyrészt sokkal olcsóbb, másrészről vegyszermentesen étkezhetünk. Az egyik leggyakrabban házilag termesztett zöldség a paprika. Ha nincsen kertünk, akkor is nyugodtan belefoghatunk házilag a termesztésébe, hiszen a teraszon vagy az erkélyünkön virágládákban is sikerünk lehet.

Paprika termesztése házilag

Paprika termesztése házilag

Az elültetendő paprika magokat vagy boltokban vásárolhatjuk meg kis zacskós kiszerelésben, vagy ha az előző évben házilag ültetett és beérlelt magokat eltettük, akkor azokat is nyugodtan elültethetjük. A paprika magokat az ültetés előtt célszerű egy napra vízbe áztatni, majd vagy virágcserépbe, vagy akár alul házilag kilyukasztott tejfölös poharakba is ültethetjük őket. Alátét minden esetben legyen a cserepek alatt.

Ahhoz, hogy a magok könnyen kicsírázzanak, nagy melegre van szükségük. Érdemes az ablak és a fűtőtest közelébe tenni őket. A magokat legkésőbb március közepén mindenképpen vessük el. Miután kibújtak az első levelek még nem vigyük ki a palántákat közvetlenül a napfényre, mert könnyen kiéghetnek. Hat-nyolc levél megjelenése után fokozatosan, lassan szoktassuk az új paprikáinkat a fényhez és a kinti levegőhöz.

A paprika termesztés következő lépése, hogy a poharakban lévő palántákat ültessük ki a szabadba. A távolság közöttük maximum 20 cm legyen, a sorok között pedig hagyhatunk nyugodtan körülbelül fél méteres távolságot. A paprika nagyon vízigényes, ezért minden nap öntöznünk kell. A legmegfelelőbb számára az esővíz. Legcélszerűbb reggel locsolni még mielőtt nagyon elkezd sütni a nap.

  
Iktatva: Kert, Otthon Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014