Mogyoróvaj házilag

A mogyoróvaj nemcsak nagyon finom, hanem nagyon tápláló is. Mivel lassan emésztődik meg, sokáig távol tartsa az éhségérzetet. Magas fehérjetartalmú, szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, jó antioxidáns forrás. Ez a finom édesség, a mogyoróvaj házilag is elkészíthető 15-30 perc alatt.

Hozzávalók: 250 gramm sótlan, héj nélküli földimogyoró, 1-2 evőkanál napraforgó- vagy földimogyoró olaj, só (ízlés szerint), és egy kevés cukor vagy méz (opcionális). Kétféle állagú mogyoróvajat készíthetünk belőle: krémest és ropogóst (darabkákkal). Első lépésként pár percig pirítjuk – olaj nélkül – a földimogyorót egy serpenyőbe vagy a sütőbe, gyakran megkeverve, hogy ne égjen oda.

Mogyoróvaj házilag

Mogyoróvaj házilag

 Ha kihűlt, egy kiskanál olajjal tegyük turmixgépbe, s kezdjük darabolni. Eleinte nem lesz homogén a paszta, felragad a turmixgép oldalára. Ekkor állítsuk le a gépet, szedjük egy helyre a masszát, majd újra indítsuk el, s ha szükséges, még több olajat adjunk hozzá. Addig mixeljük, míg sima, krémes állagú lesz. Sóval ízesítjük.

 A ropogós mogyoróvaj házilag való készítése ugyanígy történik, a különbség csupán annyi, hogy rövidebb ideig mixelünk, meghagyván a mogyoródarabkákat. Mi döntsük el, hogy mikor állítsuk le a robotot. Feldobhatjuk az ízét kevés fahéjjal, olvasztott csokival, mézzel, kókusszal stb. Hűtőszekrényben tárolható, kb. két hétig fogyasztható. Mindamellett, hogy nagyon finom és egészséges, ajánlott mértékkel fogyasztani belőle, hiszen sok kalóriát tartalmaz.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013