Francia krémes készítése házilag

A krémes minden cukrászdában kapható. Ez a sütemény sokak kedvence. Egyik ismert és szintén nagyon kedvelt változata a franciakrémes, ami abban különbözik a hagyományos krémestől, hogy van benne egy tejszínhab réteg is. Elsőre sokan azt gondolják, hogy ezt a süteményt nem könnyű házilag elkészíteni, pedig ha van hozzá egy jól bevált recept, akkor bárki nyugodtan megpróbálkozhat az elkészítésével.

A házilag készült francia krémes receptje 4 részből áll. 25 dkg lisztből, 15 dkg margarinból, 1 tojásból, tejfölből és egy csipet sóból tésztát gyúrunk. Miután az alapanyagokat jól összedolgoztuk tegyük hűtőbe a kész tésztát, addig amíg a krémet készítjük. A krémhez 3 tojás, 1 liter tej, egy csomag vaníliás cukor, 25 dkg kristálycukor és 13 dkg liszt kell. Miután a tojásfehérjét habbá vertük 12 dkg cukorral, a sárgákhoz adjuk a többi cukrot, 7 dkg lisztet és 1 dl tejet. A maradék tejet gázon forraljuk a vaníliás cukorral, majd óvatosan, fokozatosan hozzáöntve beleeresztjük a tojások sárgájából készített keveréket. Ha ezzel végeztünk lejjebb vesszük a lángot és belekeverhetjük a tojásfehérjékből vert habot is. Ezután még egy kis ideig kevergetjük, hogy a krém be tudjon sűrűsödni.

Franciakrémes alapanyag

Franciakrémes alapanyag

Ezután az előzőleg házilag elkészített, a franciakrémes alapjául szolgáló tésztát kivesszük a hűtőből és kettévágjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, megsütjük majd az egyik felét tepsibe tesszük. Ezután jöhet rá az előzőleg főzött krém, majd 6 dl tejszínt kell felverni és a krémre simítani. A tejszín kiválasztásánál lehetőleg 20 %-al dolgozzunk, mert annak megfelelő a zsírtartalma ahhoz, hogy finom krémet kapjunk.

A másik kisült tésztalapot négyzetekre vágjuk, majd elkészítjük a tetejére a mázat. A szintén házilag elkészített mázhoz szükségünk lesz fél kávéskanál kávéra, 7 dkg margarinra, 4-5 evőkanál tejre és 20 dkg cukorra. A tejbe belerakjuk a kávét és a cukrot, majd a gáztűzhelyen elkezdjük melegíteni annak érdekében, hogy a cukor feloldódjon. Mikor feloldódott akkor már nem a tűz felett rakjuk bele a margarint, amit eldolgozunk benne. Ezután rásimítjuk a kisült felkockázott tésztára és rápakoljuk a tésztadarabokat mázzal felfelé a tejszínhabra.

  
Iktatva: Receptek Címkék: 

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013