Szélturbina készítése házilag

A szélenergiát több évtizede hasznosítják. Ennek során csökkenthető az energiafogyasztás, melynek eredményeképp kisebb lesz a villanyszámla és a szén-dioxid kibocsátás. A szélturbina készítése házilag olyan megoldás, amely lehetővé teszi a saját elképzelésünk szerinti – és otthoni eszközök felhasználásával készített – szélenergia hasznosítást. Az elképzelés és a kivitelezés nem olyan egyszerű, de kis dokumentálódás során egy kis kézügyességgel és időráfordítással elkészíthető házilag is.

A sikeres szélturbina készítés házilag nem jelent mást, mint ismerni a felszerelési helyen a szél irányát, a szél sebességét, valamint a szeles napok/órák gyakoriságát. Az építészetben is alkalmazzák szellőzőrendszerek működtetésére, ugyanakkor a környezetvédők egyik fontos gazdasági ágazata a szélenergia-hasznosítás.

Szélturbina készítése házilag

Szélturbina készítése házilag

A szélturbina készítése házilag megoldható az autóban használatos lapátkerékből és generátorból is akár, vagy a kereskedelemben is beszerezhetjük a hozzávalókat. Ezeket megfelelő áttétellel összekötve üzembe helyezhetjük a kis berendezést. A nyomatékáttétel kiszámítására azért van szükség, hogy a lapátkerék fordulatszámát összhangba hozzuk az autó generátorával.

A berendezés összeszerelése összetett. Mindenekelőtt meg kell határoznunk, hogy a házilag készített szélturbinával mennyi energiát tudunk termelni. A szélturbina hatásfokát a lapátkerék átmérőjével növelhetjük. A szélturbina készítés házilag ilyen szempontból saját lehetőségeink függvényében vitelezhető ki. Minél nagyobb energiát szeretnénk nyerni,  annál nagyobb lapátkerekeket kell tervezzünk. Egy hétvégi házban is szükség lehet a szélenergia villamos energiává való átalakítására.

  
Iktatva: Energia, Szél Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013