Patkányirtás házilag

Sajnos ahol sok a házilag tartott takarmányjószág, emiatt ott előbb utóbb meg fognak jelenni a patkányok is. Ha patkányirtásról van szó, mindenkinek a boltokban kapható patkány mérgek jutnak először eszébe. Azonban ezeket nem minden esetben ajánlatos alkalmaznunk. Abban az esetben ha más állatok is hozzáférhetnek, például macskák, és itt ne csak a sajátunkra gondoljunk, nem jó ötlet patkányirtás céljából mérget vásárolnunk.

Egy másik kevésbé humánus de házilag könnyen alkalmazható megoldás lehet, ha kifüstöljük őket. Ebben az esetben valamilyen büdös anyaggal pl. kénnel bevont papírt égessünk el. Vannak azonban sokkal humánusabb megoldások is, bár ezek nem minden esetben működnek bizonyítottan.

Patkány

Patkány

Például sok házi állat is alkalmazható patkányirtásra. Például a gyöngytyúk hangját nem tudják ezek a kártékony rágcsálók elviselni, és elmenekülnek. De ha kellően aktív cicával vagy kutyával esetleg vadászgörénnyel rendelkezünk lehet, hogy elég lesz őket kiengedni a kertünkbe.

Sajnos a patkányok nagyon intelligensek, ezért elővigyázatosnak kell lennünk. Tehetünk ki nekik gipsz és liszt keverékét, egy kis cukorral bekeverve, mert azt nagyon szeretik, azonban ha megérzik az ember szagát nem fogják megenni. Ennél a módszernél mindig készítsünk ki nekik friss vizet is. Ha azonban annyira elszaporodtak, hogy a házilag alkalmazott praktikákkal már tehetetlenek vagyunk ellenük, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét.

  
Iktatva: Otthon Címkék: 

További olvasnivaló

Hozzászólások

  1. Dénes Viola szerint:

    Megprobáltam a gipsz-liszt-cukor keverékét, de nem volt hatásos, mert nem mindegyik evett belőle. Van gyöngytyukom, de nem mennek el a hangjukra, szolt rádió is, az sem használt. A piros zselés alvadásgátlós méreg most összel amiatt nem hatásos, mert beviszik a fésszkükbe és majd télen fogyasztják el. A kénlap égetést megprobálom, habár nem tudom hogy a többi állatomra mennyire lesz veszélyes, mert az ól alatt, körül vannak, és van tyuk-liba-kacsa-pulyka-gyöngy-birka-kecske is. Ezek mind alacsonyan vannak. Lehet a füstje nem felfelé szál? Mert akkor kipróbálom. Csapdát állítottunk fel, egy 200 l hordó aminek az alján volt egy kis mag, a növendékek belementek de nem birtak kiugrálni belőle, márcsak a befugásuk maradt, de az sikerült. Erdőben lakunk, és sajnos vannak “vendég” patkányok is, amik csak enni járnak ide. Van 2 kutyám, egy kaukázusi és egy keverék, ök megfogják őket, ha kijönnek a szabad területre. Egy kandur macskámat (nagyon sikeresen fogta a patikat) megharapták, kikezeltük, de sajnos elpusztult. Ha van valakinek hatásosabb módszere, szívesen fogadom.

Otthon házilag 2012