Kolbász füstölése házilag

A füstölés a húsáru tartósítását szolgálja. A disznóvágás után készített kolbászokat házilag is megfüstölhetjük, azonban nem árt néhány fontos szempontot betartanunk. A legfontosabb, hogy figyeljünk a füst mennyiségére, mert ha túl erős, akkor a hús büdös lesz tőle.

A füstölés célja a tartósítás mellett az, hogy jobb íze legyen a kolbásznak. A házi tartósítást úgy érhetjük el vele, hogy a húsban lévő baktériumokat megöli a hő hatásával. A füstölést házilag sem elég egyszer elvégeznünk, a folyamat több napot is igénybe vehet, de akár hetekig is eltarthat. A hőfokot a legszerencsésebb 30 és 50 fok közé beállítanunk. A kolbász „szavatossági ideje” egyenes arányban van a füstölés időtartamával. Ezt azért jó tudni, mert így be tudjuk osztani a házilag készített termékeket. Egy részét, melyet a leghamarabb fogunk elfogyasztani elég rövidebb ideig füstölni.

Kolbász füstölése házilag

Kolbász füstölése házilag

A füst előállításakor nem lesz nehéz dolgunk. A kertünkben található, illetve hasonló eredetű vásárolt faanyag egyaránt alkalmas a célunk eléréséhez. Minél keményebb fát választunk, annál kevesebb korom fog képződni a termékeken. Az, hogy egészséges-e az így elkészült végtermék, megoszlanak a vélemények. Ha az általános előírásokat betartjuk, akkor a házilag készített füstölő használatával sem veszünk magunkhoz „mérgeket”. Azonban meg kell említenünk, hogy a túl zsíros ételek nem egészségesek akár füstölve vannak akár nem.

  
Iktatva: Kamra Címkék: ,

További olvasnivaló

Hozzászólások

 1. Béla szerint:

  Lehet-e házilag üzletben vásárolt halfilét füstölni? Ha lehet, akkor hogyan? Esetleg vmi recept?

 2. viktor szerint:

  Természetesen lehet,egy jó füstölő kell hozzá,hideg,és egy jó pác!
  a pácolást nem vállalom de a füstölést igen :-)
  06703036043
  csakitenyeszete@gmail.hu

 3. Fedor Magdi szerint:

  A frissen füstölt kolbászt kiakasztottam a balkonra 3 hétig szikkadni,de a múlt héten már elég meleg volt.A szine jó, a jellegzetes kolbász illat elillant, az ize kesernéys.Magromlott? Lehet még javitani rajta? Köszönet.

Otthon házilag 2013