Finom dióolaj készítése házilag

A dióolaj használata még annyira nem elterjedt a háztartásokban, mint mondjuk a tökmagolajé vagy az olíva olajé, pedig ez is nagyon finom tud lenni és házilag is könnyedén elkészíthető. A házi dióolaj nagyon finom, felhasználására számtalan mód kínálkozik. A leggyakrabban saláták öntetének elkészítésekor használják, de levesek főzésénél is alkalmazhatjuk.

Finom dióolaj készítése házilag

Finom dióolaj készítése házilag

A házi dióolaj azon kívül, hogy nagyon finom, egészséges is, hiszen sok vitamint (a legnagyobb mennyiségben A, B és E vitamint), valamint telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. A házi dióolaj elkészítéséhez mindösszesen három összetevőre van szükségünk. Olíva olajra, szőlőmag olajra, valamint dióra. 10-15 dkg diót egy nagy serpenyőben olaj és zsiradék nélkül pirítsunk meg, majd hagyjuk kihűlni.

Ezután vágjuk össze kicsi darabokra, majd a szőlőmag olaj és az olíva olaj keverékével együtt kezdjük el felmelegíteni. Nagyon fontos, hogy csakis forrás nélküli állapotban főzzük. A főzés ideje körülbelül 5 percig tartson. Ha kihűlt a finom házi dióolaj főzetünk, akkor leszűrés után tegyük csavaros tetejű üvegbe.

A befőttes üveg erre kiválóan alkalmas. Ha van kamránk ahol hűvös helyet tudunk biztosítani neki, akkor akár fél évig is eláll. A szűrés után visszamaradt diódarabok sem vesznek kárba, ha például házilag sütött kenyér tésztájába sütjük bele őket.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015