Bronztárgyak tisztítása házilag

Sok háztartásban találhatóak bronztárgyak. Rengeteg lakásdísz készül ebből az anyagból, azonban nem sokan tudják, hogy hogyan kell őket megfelelően ápolni, karban tartani házilag. A bronzból készült tárgyak esetében ugyanis nem elegendő ha egyszerűen vizes ronggyal letöröljük őket, hogy ne legyenek porosak, ennél jóval nagyobb gondoskodást igényelnek.

Bronztárgyak tisztítása házilag

Bronztárgyak tisztítása házilag

A bronzból készült tárgyakat soha ne hideg vízzel mossuk le. Házilag könnyedén készíthetünk a számukra megfelelő mosóoldatot. Néhány csepp szalmiákszeszt csepegtessünk langyos vízbe és ezzel mossuk át a bronztárgyakat. Ha készen vagyunk, akkor egy tiszta száraz ruhával töröljük őket fényesre. A lényeg, hogy ne a levegőn száradjanak meg maguktól, mert akkor foltosak maradhatnak.

Ha találunk borecetet otthon, akkor könnyedén készíthetünk magunknak házilag egy másik fajta mosóoldatot is. Azonos arányban keverjünk össze vizet, borecetet és szalmiákszeszt és már moshatjuk is a bronztárgyakat vele. Ha a tárgyak elszíneződtek (zöldesek), akkor borecetben oldjunk fel egy kis sót és azzal mossuk át őket.

A bronzból készült tárgyak házi ápolásánál külön kell szót említenünk az aranyozott bronztárgyakról. Itt langyos szappanos vízbe tegyünk egy kis szalmiákszeszt, majd mossuk át őket. A sima bronz tárgyakkal ellentétben hagyjuk őket levegőn megszáradni, majd dörzsöljük át őket szarvasbőrrel, hogy nagyon fényesek legyenek.

Annak elkerülése végett, hogy a bronzból készült tárgyak tárolásuk során ne sértsék meg a bútorokat, érdemes egy filcdarabot ragasztani az aljukra, a kopásuk megakadályozása végett pedig viasszal kenhetjük be őket.

 

 

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013