Villanypásztor készítése házilag

Ha valaki szeretné a haszonállatait távol tartani a vadon élő ragadozóktól, vagy szeretné őket egy helyre terelni, akkor érdemes villanypásztort használni. A működési elve az, hogy az földön álló állat a vezetékhez hozzáérve zárja az áramkört és egy kicsi áramütést kap.

Ha házilag szeretnénk villanypásztort előállítani, akkor tehát szükségünk lesz villanyvezetékre, illetve valamilyen áramforrásra. Ez lehet napelem, 12V-os akkumulátor, 12V-os szárazelem, vagy 12V-os hálózati tápegység. Amennyiben valaki komolyabb villanyszerelési szakértelemmel bír, akkor a villanypásztor kapcsolási rajzát megtalálja az interneten és ez alapján házilag is el tudja készíteni, egyébként pedig a készüléket meg lehet vásárolni elérhető áron.

Figyelmeztető jelzés

Figyelmeztető jelzés

Összeszerelés után már egyszerűen ellenőrizhetőek a biztonsági feladatok házilag is. A feszültség ellenőrzésére szúrjunk a földbe egy szigetelt vezetéket, majd 1-2 cm-re kell közelíteni a másik végét a karámvezetékhez, ahol néhány mm-ről már szikráznia kell. Érdemes földelni is, ehhez szükségünk van egy kb 1 méter hosszú, 6-8 mm átmérőjű horganyzott menetes szárra. Két anyacsavar közé kell szorítani a vezetéket, de megnyugodhatunk mert ez nem rozsdásodik, viszont érdemes nagy szárazság idején nedvesen tartani az alatta lévő talajt.

Sokan hiszik azt, mivel áramütés éri az állatokat, hogy a villanypásztor alkalmazása nem humánus megoldás. Ez azonban nem igaz. Mivel a házilag készített villanypásztor feszültsége az állat testtömegéhez van beállítva, így ha a jószág nekimegy, csak annyit fog érezni, mintha egy szúnyog csípte volna meg.

  
Iktatva: Kert Címkék: ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013