Vajkaramellás szaloncukor házilag

A karácsonyeste egyik fő szereplője a szaloncukor. Most már nagyon sokféle kapható a boltok polcain. Árban és ízben is nagy a választék. A vajkaramellás ízesítés egyik örök kedvenc. A vajkaramellás szaloncukor házilag készítve sokkal teltebb ízzel rendelkezik, nem beszélve arról, hogy nincs benne semmi tartósítószer.

A vajkaramellás szaloncukor házilag készítve nem igényel sok időt. Első lépésként az alapanyagokat tegyük egy lábosba: a vajat, a tejszínt, a barna cukrot, néhány csepp citromlét, pici sót és egy vaníliarúd belsejét egyszerre tegyük föl főni. Lassú tűzön gyakori kavargatás mellett kb. 40 perc alatt lesz kellően sűrű és szép világosbarna. Ekkor levehetjük a tűzről.

Vajkaramellás szaloncukor házilag

Vajkaramellás szaloncukor házilag

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a világosbarna masszát egyenletesen simítsuk bele. Hagyjuk egy éjszakát dermedni, hogy könnyen vágható legyen. Másnap daraboljuk fel egyforma darabokra, forgassuk olvasztott csokoládéba, hagyjuk megszáradni rajta a csokit, majd szépen csomagoljuk be. Érdemes hűvös helyen tárolni, de a hűtőt inkább kerüljük el.

A vajkaramellás szaloncukor igazi ízét a barna cukortól kapja, így nem érdemes fehér cukorral készíteni. Jó, ha többet készítünk belőle, mert ha a gyerekek egyszer megkóstolják, biztosak lehetünk benne, hogy két-három nap alatt elfogy az egész, és a végén nem lesz, amit a karácsonyfára tegyünk.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013