Trópusi orchidea szaporítása házilag

Az orchidea ma nagyon közkedvelt szobanövény. Igaz, hogy trópusi éghajlatról származik, de tud alkalmazkodni az itthoni klímához is, így házilag is tudjuk gondozni őket. Mivel elég borsos az áruk jogosa merül fel az igény, hogy otthon házi körülmények között szaporítsuk a trópusi orchideánkat.

Trópusi orchidea szaporítása házilag

Trópusi orchidea szaporítása házilag

A házi szaporítás során azonban legyünk nagyon körültekintőek, mert könnyen megsérthetjük az anya növényt és akkor nemhogy kettő, de egy orchideánk sem lesz. Ha az orchideánknak sikerül optimális körülményeket biztosítani házilag, mely idézi a trópusi hazáját, akkor az új leveleken és virágokon kívül újabb kis növények kinövését is tapasztalhatjuk az anyanövényen.

A leválasztás ideje a meghatározó az új növény életében, így csak akkor ültessük külön az orchidea szaporulatot, ha már minden résszel rendelkezik az önálló élethez. Ez alatt annyit kell érteni, hogy legyenek levele, légző- és földalatti gyökerei is. Az orchidea szaporításához a legalkalmasabb időpont, amikor az anyanövény éppen vegetál. Ez a leggyakrabban a tavasz levirágzás után nyáron következik be, azonban mégsem ajánlott a legnagyobb melegben kivitelezni a szaporítást.

Bőven elég ősz elején is, amikor már hűvösebb van, de a növény még nem kezdett el új leveleket, esetleg virágokat hozni. A szaporítás technikája nagyon egyszerű, csak fogjuk meg az új hajtást és vagy metsző ollóval vagy kézzel távolítsuk el. Azt, hogy melyiket alkalmazzuk, az függ attól, hogy az új növényke hol helyezkedik el az anyanövényen.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015