Trópusi orchidea gondozása házilag

Az orchidea nem egy tipikus magyarországi növény, azonban az utóbbi években nagyon elterjedt itthon is. Mivel eredetileg trópusi növény, ezért gondozása nem mindig egyszerű. Sokaknak gyönyörűen virágzik hónapokig, majd ha elnyílt a pihenőideje után újra nyílik. Mások arról számolnak be, hogy kiszáradt a növényük, pedig adott esetben ugyanúgy gondozták házilag, mint akiknek évekig szép.

Trópusi orchidea gondozása házilag

Trópusi orchidea gondozása házilag

A következőekben bemutatjuk azokat az apró trükköket, amelyekkel az orchideánk házi körülmények között is hosszú életű lehet. A napfény nagyon fontos a trópusi növények életében. Az orchideának otthon mindenképpen ablak közeli helyet keressünk, ami lehetőleg nem északi fekvésű. Azonban arra nagyon oda kell figyelnünk, hogy közvetlen tűző napsütés ne érje, mert az nem jó a növénynek.

A trópusi származása miatt házi körülmények között is meg kell próbálnunk megteremteni az orchideának az ideális páratartalmú helyiséget. Erre a célra kiválóan alkalmas a boltokban kapható, speciálisan orchideáknak kifejlesztett edények, melyek aljában anélkül lehet víz, hogy a gyökerekkel érintkezne, és emiatt rohadásnak indítaná őket.

A házi gondozás során sokan elfeledkeznek a szellőztetés ártalmasságáról. A trópusi éghajlat miatt az orchidea érzékeny a légmozgásra, így mindenképpen huzatmentes helyre tegyük. Az orchideák gondozásában a tápoldat folyamatos adagolásának rendkívül nagy jelentősége van. Nyáron virágzás idején körülbelül kéthetente, télen négy-öt hetente is elegendő az öntözővízhez tápsót adnunk.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015