Trópusi orchidea átültetése házilag

Az eredetileg a trópusokon őshonos orchidea mára nagyon elterjedt és közkedvelt szobanövény. Azonban azt csak kevesen tudják, hogy a gondozásának egyik nagyon fontos eleme, hogy a megfelelő időközönként át legyen ültetve a házilag nevelt trópusi orchideánk. Ez az időszak nem túl gyakran jön el, bővel elég kétévente átültetnünk. A házilag kivitelezett átültetésnél nagyon fontos, hogy nem szabad akármilyen földbe beleültetnünk.

Trópusi orchidea átültetése házilag

Trópusi orchidea átültetése házilag

Az általános virágföldek használatát nagy ívben kerüljük el, hiszen a trópusi orchidea gyökereinek házi körülmények között is laza, jó vízáteresztő képességű talajra van szükségük. Ha hagyományos tömörebb földek használatánál a trópusi orchideák gyökerei nem kapnak elegendő levegőt és a növényünk el fog pusztulni.

A boltokban kapható speciális orchidea földek faszenet, kókuszrostot, tőzeget és fenyőkérget tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben. A házi átültetésnél a föld minőségén kívül nagyon fontos még odafigyelnünk, a cserép kiválasztására is. Az agyagcserép lehet jó megoldás, azonban ebben az esetben többször kell majd megöntöznünk az orchideánkat, mert az agyagcserépben hamarabb kiszárad a föld.

Az átlátszó cserepeknek, melyek műanyagból készülnek nagy előnyük, hogy a nedvességet tovább meg tudják tartani, tehát kevesebbet kell az orchideát házilag öntözni és látszik az s, hogy a föld mikor száradt ki, így túlöntözni sem fogjuk a növényünket. A locsolás idejére a gyökerek színéből is következtethetünk. Ha fehéres-szürkés lesz a színük, akkor mindenképpen locsolnunk kell az orchideát.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , , , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015