Szeszes italok felszolgálása házilag

Ha vendégeket várunk, akkor általában csak az a kérdés merül fel, hogy mit főzzünk. Legyen-e előétel, mi legyen a leves, legyen-e többféle második fogás? Mi legyen a desszert? Az ételekhez hasonlóan azonban legalább annyira fontos szerepet töltenek be az italok is egy ilyen vendégség során.

Szeszesitalok felszolgálása házilag

Szeszesitalok felszolgálása házilag

Sokan azt mondják, hogy nem értenek szeszes italokhoz, és elintézik annyival, hogy kitesznek az asztalra különböző italokat, általában sört, bort, gyümölcsleveket, rostos- és szánsavas üdítőket valamint ásványvizet. Azonban az italok felszolgálásának alapjai könnyen elsajátíthatóak és házilag is kivitelezhetőek.

A legfontosabb szeszes italokra vonatkozó alapszabályok a következőek: Étkezés előtt keserű italokat szolgáljunk fel házilag, mert ezek gerjesztik az étvágyat. Erre kiválóan alkalmas a pálinka (a legjobb ha házilag készítettet szerzünk be) vagy a vodka. Ha előételnek nem levest, hanem valamilyen salátát szolgálunk fel, akkor ahhoz a legjobban a száraz fehérbor illik, mely a hidegtálakhoz is megfelelő választás. A leves felszolgálásakor rosé borral kínáljuk a vendégeinket. Ha valamelyik házilag készített ételünkbe öntöttünk bort, például egy mártást borral készítettünk, akkor ahhoz az ételhez ugyanazt a bort szolgáljuk fel.

Könnyű megjegyezni, hogy a vörös húsokhoz mindig vörösbort kínáljunk fel. Ha nagyon különlegesnek számító ételt készítettünk házilag, akkor ahhoz akár pezsgőt is szolgálhatunk fel. Az ecetes mártásokhoz ne kínáljunk fel bort, mert az ecet elveszi az ízét, ekkor a víz a legjobb választás. A különleges sajtokhoz a vörösbor illik a legjobban. Az étkezés utáni kávéhoz, pedig kínáljuk konyakot.

  
Iktatva: Szórakozás Címkék: , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013