Színes pillecukor készítése házilag

A pillecukor egy nagyon finom édesség. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire könnyen elkészíthető házilag is. A házi pillecukorban az a legjobb, hogy kedvünkre színezhetjük, illetve az alakját is szabadon megválaszthatjuk. A boltban kapható pillecukrok általában csak 2-3 színűek és azonos alakúak. Mi azonban merjünk bátrak lenni és kísérletezzünk otthon nyugodtam.

Színes pillecukor készítése házilag

Színes pillecukor készítése házilag

A házi pillecukor elkészítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükségünk. 1 dkg zselatin, 1 csipet só, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 80 ml víz, keményítő és sok-sok féle színű ételfesték. A házi pillecukor elkészítésének menete a következő. A cukor és a méz keverékét felforralás után körülbelül 5 percig főzzük. A zselatint vízzel elkeverjük. A mézes cukorból kevergetés közben egy keveset adunk a feloldott zselatinhoz.

A keveréshez célszerű habverőt használni, hogy minél több levegő kerüljön bele. Folyamatosan adagoljuk a cukorszirupot addig, amíg el nem fogy. Ha elfogyott, akkor a kiválasztott színű ételfestéket is csepegtessük bele. Ha többszínű pillecukrot szeretnénk, akkor osszuk a főzetet több részre és külön-külön színezzük be őket. A kevergetést addig folytassuk, amíg nyúlós, ragadós masszát nem kapunk és ki nem fehéredik.

Egy műanyag dobozt béleljünk ki sütőpapírral és kenjük meg olajjal. A megfőzött pillecukrot öntsük bele, majd egy másik olajjal megkent sütőpapírt fektessünk a tetejére. Ezután tegyük hűtőbe pihentetni. Amíg hűl (kb. 3 óra) a keményítővel keverjünk össze egy kis porcukrot. Ha a házilag főzött színes pillecukrunk megdermedt, akkor miután kés vagy olló segítségével a kívánt nagyságúra feldaraboltuk, forgassuk bele a keményítős keverékbe.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015