Sörkollektor készítése házilag

A sörkollektor egy levegős napkollektor, mely házilag is könnyedén elkészíthető kiürült sörös dobozokból. Természetesen más például üdítős, energiaitalos dobozok is éppolyan jól megfelelnek a célra. Oszlopokká kell összeállítani a kellően előkészített dobozokat, majd feketére festeni őket. Ez azért fontos, hogy a napsugárzás hatására minél nagyobb hőmérsékletre melegedjen fel a bennük lévő levegő.

A házilag készített sörkollektor méretezését két dolog szabja meg, egyrészt az épület belső szerkezete és adottságai, valamint, hogy a fűtendő helyiség mekkora. A sörkollektor építését azzal kell kezdeni, hogy a dobozok alját és tetejét kifúrjuk, mégpedig úgy, hogy a dobozok ezután is tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz. Az illesztés szempontjából jó ha marad egy kis perem, amely segíti majd a dobozok összeragasztását. A művelet elvégzéséhez kézi fúróra szerelhető körfúrót célszerű használni. Ezután el kell a dobozokat nagyon alaposan mosogatni, hiszen a bennük lévő szennyeződések a ragasztás illetve a festés minőségét rontják, valamint a használat során kellemetlen szagok juthatnak be a lakásba.

Sörkollektor alapanyagai

Sörkollektor alapanyagai

A fentiek szerinti házilag előkészített dobozokat ezután oszlopokká kell összeállítani, és így megkapjuk a sörkollektor testét. Egy átlagos sörkollektor elkészítéséhez 150 darab dobozt kell felhasználni, így körülbelül 2,2 négyzetméter hasznos felületet nyerünk. A szintén házilag kivitelezett festés előtt még egyszer gondosan portalanítani kell az abszorbert, amelynek a festés után matt fekete felülete lesz.

Ezután már csak egy vázat kell szintén házilag elkészítenünk. Ehhez OSB lapokra és fa deszkákra lesz szükségünk, a lapból a sötrkollektor hátlapja, a deszkákból a kerete lesz. A fa vázat is hasznos lefesteni, hogy az időjárási viszontagságoknak jobbam ellenálljon. A hátlapon kell biztosítani a levegőszállító csövek bejutását a házba, majd le kell szigetelni a vázat, ehhez házilag is használhatunk kőzetgyapotot. Az abszorber felhelyezése előtt még egy hőtükör fóliát is fel kell helyezni, majd leszigetelni. Az abszorber után még egy polikarbonát lapot kell felerősítenünk a szerkezetre. E lap és a fa keret közé szintén gumicsíkokat kell tenni, amelyek a szigetelésről gondoskodnak.

Ha a levegő hőmérséklete a sörösdobozokban átlépi a termosztáton beállított értéket, záródik az áramkör és ennek hatására bekapcsol a ventilátor. Ezután ha az adott érték alá visszahűl a kollektor a ventilátor leáll. A megfelelő működés érdekében a termosztát érzékelőjének a sörösdobozokkal közvetlenül érintkeznie kell.

  
Iktatva: Nap Címkék: , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013