Sárgaréz tisztítása házilag

Sok ember otthonában találhatóak dísztárgyak, melyek sárgarézből készültek. Ezeket is, mint minden mást időnként meg kell tisztítani a rárakódott szennyeződésektől. Sokan nem szeretnek házilag nekiállni az ilyen műveleteknek, mert félnek, hogy nem értenek hozzá. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok esetben tényleg nem elegendő ezeket vízzel lemosni vagy száraz ruhával letörölgetni, azonban a következő tanácsokat megfogadva biztos sikereket érhetünk el a sárgarézből készült dísztárgyak tisztítása során.

Sárgarézből készült kilincs

Sárgarézből készült kilincs

A legegyszerűbb és leggyorsabb házi tisztítási módszer, ha a sárgarézből készült tárgyakat meleg, mosószeres vízbe tesszük, majd miután a szennyeződés kicsapódott le kell öblíteni őket és megtörölgetni. Ha fényessé is szeretnénk tenni őket, akkor oldjunk fel egy kis sót borecetben és ezzel a keverékkel tisztítsuk meg a sárgarézből készült tárgyakat.

Sok esetben nemcsak dísztárgyak, hanem például kilincsek is készülhetnek sárgarézből. Ezek sokkal hamarabb elszennyeződnek, meg is barnulhatnak. Ha házilag állunk neki a tisztításuknak, akkor egy kettévágott citrommal kell megpróbálni eltávolítani a szennyeződéseket. Miután jól bedörzsöltük őket citrommal, mossuk le őket vízzel, majd töröljük szárazra.

Ha nincsen otthon éppen citromunk akkor, ha egy nagy fej vöröshagymát kettévágunk és bekenjük sóval, akkor is hasonló eredményt érhetünk el., mintha citrommal dolgoztunk volna. A legmakacsabb szennyeződéseket is könnyedén eltávolíthatjuk házilag a sárgarézről a következő oldat segítségével: liszt, só, ecet, citromlé, tojásfehérje.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013