Rántás készítése házilag

A rántást manapság már nem sorolják az egészséges dolgok közé. Használatát azonban nem mindig tudjuk elkerülni, mivel a levesek ízesítését, sűrítését meg kell valahogyan oldani. Házilag azonban a hagyományos rántást számtalan módszerrel ki tudjuk váltani. A liszt alkalmazása helyett sűríthetjük a házilag készült ételeinket burgonyával vagy zöldségekkel is. Ha fűszeres rántást szeretnénk készíteni, akkor só helyett például köménymaggal, fokhagymával vagy vöröshagymával is helyettesíthetjük.

Leves rántással

Leves rántással

Miután felmelegedett az olaj, tegyük bele a köménymagot, majd a liszttel együtt a vöröshagymát. A fokhagymát mindig hagyjuk a végére, mert könnyen megéghet. Ha szeretjük tehetünk bele füstölt szalonnát is, ekkor az olajat a szalonna zsírjával is helyettesíthetjük. Ha nem szeretünk mindig házilag kis adag rántásokat elkészíteni, akkor nyugodtan készítsünk el egy nagyobb mennyiséget.

A lényeg, hogy a miután a tűzről levéve a pirospaprikát is belekevertük, forraljuk fel még egyszer, majd mikor már langyos lesz a rántás, töltsük befőttesüvegbe és zárjuk le a tetejét. Ha hűtőszekrényben tároljuk, akkor hetek múlva is felhasználható. Ha újra szükségünk van rá, akkor fakanál segítségével vegyük ki a kívánt mennyiséget, majd rögtön tehetjük is bele a házilag főzött forró levesbe.

Az házilag készített alternatív rántások közé sorolhatjuk a különböző zöldségekből készült rántásokat. A legegyszerűbb burgonyából készíteni. A megfőtt, meghámozott burgonyát törjük át még melegen, ezután kevés étolajjal keverjük simára, majd öntsük a leveshez. Nem muszáj külön főzni a burgonyát, lehet az étellel együtt is.

  
Iktatva: Receptek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013