Piros ribizli szörp készítése házilag

A piros ribizli egy nagyon kedvelt nyári gyümölcs. Ha azonban télen is szeretnénk élvezni az ízét akkor érdemes a házi ribizlilekvár készítése mellett a házi piros ribizliszörppel is megpróbálkoznunk. Sokan azért nem készítenek házilag szörpöket, mert nem szeretnek tartósítószert használni. Jó hír nekik, hogy a következő házi recept teljesen tartósítószermentes csak gyümölcs és cukor kell hozzá.

Piros ribizli szörp készítése házilag

Piros ribizli szörp készítése házilag

Első lépésként mossuk meg a piros ribizlit nagyon alaposan és törjük jól össze. Nem kell a száráról leszednünk, maradhat az is hiszen ez egy nagyon hosszadalmas folyamat lenne. Ha jól megmostuk akkor nem fog bajt okozni. Ezután vizet kell a ribizlire önteni mégpedig pontosa annyit, hogy kétszer ellepje. A vízzel felengedett gyümölcsöt minimum egy éjszakán át, de akár egy napig is hagyjuk állni.

Ha letelt az idő akkor textil zsákon keresztül nagyon alaposan szűrjük le és adjunk egy liter szörphöz 1 kg cukrot. Ha a cukrot jól elkevertük és teljesen feloldódott akkor főzzük a házi ribizli szörpünket fél óráig. A forró főzetet előre nagyon alaposan kitisztított üvegekbe kell töltenünk, majd a tetejüket celofánnal lekötni vagy csavaros fedővel lezárni.

Ezután a házilag főzött piros ribizliszörpöt egy napig tegyük száraz dunsztba. Lehetőség van hűtőtáskában is dunsztolni, hiszen a fala nagyon jól tartja a meleget. A lényege ennek az eljárásnak, hogy a hűtőtáska falát jól béleljük ki újságpapírral, majd tegyük bele az üvegeket és  a tetejére is tegyünk újságpapírokat.

 

  
Iktatva: Kamra, Konyha, Receptek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015