Pelletkészítés házilag

Manapság egyre fontosabb a megújuló energiaforrások egyre nagyobb arányú használata. Sok családi házban a hagyományos gáztüzelést igyekeznek kiváltani fatüzeléses berendezésekkel. A cserépkányha beépíttetése egyre gyakoribbá vált az utóbbi években. A fa által „előállított” meleg érzete össze sem hasonlítható a gáz által adott meleg érzetével.

Pelletkészítés házilag

Pelletkészítés házilag

A tüzelőanyag beszerzése, felhasogatása, tárolása és mozgatása nehéz és időigényes feladat. Egy jó módszer lehet ennek a kiváltására ha pellet tüzelésű kazánt vásárolunk a gázfűtés kiváltására. A pelletnek rendkívül sok fajtája van, egyik talán legismertebb a nyúltáp. A pellet egy olyan anyag, melyet saját maga vagy valamilyen kötőanyag tart össze.

Tüzelésre fából készült pelletet kell felhasználnunk, melyet akár házilag is el lehet készíteni. A lényeg, hogy az eltüzeléséhez speciális, erre a célra készített, úgynevezett pellet kazánokat kell alkalmazni, házilag előállított fűtőberendezés, hagyományos kazán nem alkalmas az eltüzelésére. A pellet elkészítéséhez használt gépet sajnos meg kell vásárolnunk, mert ennek előállítása házilag nagyon nehéz lenne. A vásárlás után azonban a pellet készítésével már nyugodtan próbálkozhatunk házilag is.

Az összegyűjtött fa hulladékot és egyéb alkalmas anyagokat kicsi, lehetőleg  1 centiméter alatti darabokra fel kell vágnunk, majd ki kell jól szárítani. Ha megfelelően kiszáradt, akkor le kell darálni, majd mehet a gépbe és már készen is van a házilag előállított pellet.

  
Iktatva: Energia, Fűtés, Műszaki Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013