Paradicsompüré házilag

Mindenkinek elevenen él még az emlékeiben a menzán kapott paradicsomleves íze betűtésztával. Nem igazán volt közkedvelt. Ha a paradicsompürét házilag készítjük el, akkor sokkal finomabb, tartalmasabb levest kapunk, vagy épp szószt készíthetünk belőle az olasz tésztánkra.

Friss, jó érett paradicsomokat használjunk a paradicsompüré házilag való készítésénél. Alaposan mossuk meg őket, mert ha nem bio, akkor rengeteg vegyszer található rajta. A legfinomabb püré úgy készül, hogy kevés olívaolajon az egész paradicsomokat addig főzzük, pároljuk, míg össze nem esnek. Ez a módszer ad neki egy olyan ízt, ami a boltban kapható püréknek nincs. Ha kihűlt, passzírozzuk át, majd egy nagy fazékba tegyük fel főni.

Paradicsompüré házilag

Paradicsompüré házilag

A paradicsompüré házilag készítve sokkal több vitamint, ásványi anyagot megőriz magában, és persze a valódi paradicsom ízét. Ha felfőtt a püré, tegyünk hozzá cukrot, egész csokor petrezselyemzöldet, valamint zellerlevelet, mindent ízlés szerint. Elég hosszú ideig kell főzni, míg kellően besűrűsödik.

Ha már megfőtt, vegyük ki belőle a zöldeket, adjunk hozzá kevés tartósítószert, hogy egész télen élvezhessük a nyár ízét. Töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük száraz dunsztba, hogy lassan hűljön ki. A paradicsompüré házilag készítve nem csak levesnek jó, de ivólének is felhasználható. Kitűnő szószok, mártások készíthetőek belőle, ami egy vasárnapi ebédnél csak megkoronázza a finom sült hús ízét.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013