Nyers szamócaszörp készítése házilag

A szamócát mindenki szereti. Felhasználása nagyon széleskörű. A nyersen történő fogyasztása mellett házi lekvárok, szörpök kiváló alapanyaga a szamóca. A  házi szamócaszörp úgy lesz a legfinomabb, ha nem a hagyományos főzött eljárással készítjük hanem nyers állapotban használjuk fel.

Nyers szamócaszörp készítése házilag

Nyers szamócaszörp készítése házilag

A házi szamócaszörp készítésének első lépése, hogy a gyümölcsöt nagyon alaposan mossuk meg, majd a csutkájától szabadítsuk meg. Érdemes ezután lemérni a a gyümölcs tömegét, mert a többi hozzávaló mennyiségét ez határozza meg. A nyersen készített házi szamócaszörp tartósításához szalicilt és borkősavat használunk. Ahány kiló szamócánk van annyi kis mokkáskanálnyi szalicilt és csipet borkősavat tegyünk a szamócára.

Ha ezzel készen vagyunk törjük össze például egy villa vagy a kezünk segítségével az egészet. Ennél a műveletnél ne használjunk turmixot, mert akkor nem fog annyi levet engedni a szamóca amennyit szeretnénk. Egy külön edényben forraljunk fel a szamóca kilójaként fél liter vizet, majd hűtsük le, és kihűlés után öntsük a már összetört gyümölcsre, majd töltsük vászonzacskóba és egy tál fölé akasszuk fel.

Egy egész éjjel hagyjuk pihenni így a szamócalé kicsepeg majd a tálba. Másnap a kicsepegett szamócaszörp levéhez literenként 100 dkg cukrot kell adnunk és nagyon jól elkeverni addig amíg a cukor tejesen fel nem oldódik benne. Ha a cukor feloldódott tegyük üvegekbe és jól zárjuk le. Hűvös kamrában nagyon sokáig eláll.

  
Iktatva: Kamra, Receptek Címkék: , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015