A szamócát mindenki szereti. Felhasználása nagyon széleskörű. A nyersen történő fogyasztása mellett házi lekvárok, szörpök kiváló alapanyaga a szamóca. A házi szamócaszörp úgy lesz a legfinomabb, ha nem a hagyományos főzött eljárással készítjük hanem nyers állapotban használjuk fel.
A házi szamócaszörp készítésének első lépése, hogy a gyümölcsöt nagyon alaposan mossuk meg, majd a csutkájától szabadítsuk meg. Érdemes ezután lemérni a a gyümölcs tömegét, mert a többi hozzávaló mennyiségét ez határozza meg. A nyersen készített házi szamócaszörp tartósításához szalicilt és borkősavat használunk. Ahány kiló szamócánk van annyi kis mokkáskanálnyi szalicilt és csipet borkősavat tegyünk a szamócára.
Ha ezzel készen vagyunk törjük össze például egy villa vagy a kezünk segítségével az egészet. Ennél a műveletnél ne használjunk turmixot, mert akkor nem fog annyi levet engedni a szamóca amennyit szeretnénk. Egy külön edényben forraljunk fel a szamóca kilójaként fél liter vizet, majd hűtsük le, és kihűlés után öntsük a már összetört gyümölcsre, majd töltsük vászonzacskóba és egy tál fölé akasszuk fel.
Egy egész éjjel hagyjuk pihenni így a szamócalé kicsepeg majd a tálba. Másnap a kicsepegett szamócaszörp levéhez literenként 100 dkg cukrot kell adnunk és nagyon jól elkeverni addig amíg a cukor tejesen fel nem oldódik benne. Ha a cukor feloldódott tegyük üvegekbe és jól zárjuk le. Hűvös kamrában nagyon sokáig eláll.