Nyúlketrec készítése házilag

Mielőtt nyúlketrec építéséhez fognánk érdemes a fajtákat külön válogatni és méret szerint építeni nekik ketrecet. A kicsi méretű nyúlfajtáknak (törpe lógó fülű, holland törpe, stb) 76 cm hosszú és 60 cm széles ketrecet érdemes, a közepes méretűeknek (csincsilla, holland és angol fajtákhoz) 100 cm hosszú és 60 cm széles ketrecet kell, a nagy testűeknek (brit óriás, belga óriás, stb) 127 cm hosszú és 60 cm széles ketrecet érdemes minimum építeni.

Az építéshez szükségünk lesz faanyagra, nem mérgező fakonzerváló szerre, szigeteléshez fóliára, dróthálóra, csavarokra, szögekre, sarokvasakra és zsanérokra, valamint természetesen szerszámokra. Mindenképpen a keretet kell először összerakni, majd a keresztrudakat és a lábakat sarokvasakkal, esetleg sarokmerevítő ékekkel kell biztosítani. Ezek után tudjuk beilleszteni a padlózatot és a térelválasztókat. A farészeket méretre vágás után tartósító szerrel (fapác) kezeljük, amelyet ajánlatos két rétegben felvinni, majd a lábakat és a különféle merevítőket (vízszintes merevítők és sarokmerevítők) kell elkészítenünk.

Ketrec készítése házilag

Ketrec készítése házilag

A beázás és a vizesedés szempontjából nagyon fontos, hogy lábakon álljon a ketrecünk, minimum 60 cm magasan legyen a földtől. Ez után a padlózat és a belső válaszfal beépítése jön, majd az ajtókat fel kell erősíteni a függőleges támasztékokra úgy, hogy a válaszfal felől a ketrec két széle felé nyíljanak. Ezután már csak a szögelés vagy a csavarozás van hátra, illetve a tető, amit mindenképpen praktikus, ha leemelhetőre készítünk.

Ha nem akarjuk, hogy beázzon a ketrec, akkor a tető legalább lógjon túl 5 cm-rel a ketrec szélén, majd szigetelőfóliával és bitumennel kenjük le a tetőzetet és szinte kész is van a ketrec. Már csak apróbb ellenőrzések vannak hátra: nincs-e olyan hely, ahova a nyúl karmai beakadhatnak, illetve mindenütt megfelelően zár-e a fal a vizesedés ellen, illetve könnyen tisztítható-e a ketrec.

  
Iktatva: Szórakozás Címkék: ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013