Nokedli készítése házilag

A nokedli az egyik alapvető étel a magyar konyhában. Népszerűsége azért nagy, mert kevés alapanyagból gyorsan és egyszerűen elkészíthető házilag is és számtalan módon variálható. A legnépszerűbb felhasználási mód kétség kívül az, ha natúran köretként fogyasztjuk. Népszerű a házilag készített nokedni pörköltek mellett, de egyéb húsok kísérőjeként is megállja a helyét.

Nokedli készítése házilag

Nokedli készítése házilag

Másik lehetséges elkészítési módja, amikor önmagában főételként fogyasztjuk. Ekkor kombinálhatjuk a natúr házi nokedlit például tojással vagy akár spenóttal is. A tojásos változatnál a kész nokedlire öntjük a felvert tojásokat, majd megsütjük, a spenótosnál pedig a masszába keverjük a spenótot.

A házi nokedli összetevői megtalálhatóak minden háztartásban. Lisztre, tojásra, olajra, vízre és sóra lesz szükségünk. Az igazat megvallva mérlegre nem is lesz szükségünk, mert a felhasznált liszt mennyiségét a tojások száma fogja meghatározni. Az általánosan elfogadott nézet szerint egy tojáshoz 10 dekagramm lisztet kell felhasználni. A tészta készítésekor annyi vizet adunk hozzá, hogy ne kapjunk túl kemény tésztát. Az összetevőket fakanállal keverjük ki.

A házilag készített nokedli tésztát forrásban lévő vízbe szaggatjuk speciális kifejezetten erre a célra kialakított szaggatóval. Ha ez még sincs otthon, akkor kanállal is beleszaggathatjuk, azonban így egy kicsit hosszadalmasabb lesz a folyamat, de a végeredmény szempontjából nincsen jelentősége. Ha a tésztadarabkák a víz felszínére feljöttek, akkor leszedhetjük őket.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014