Napkollektor készítése házilag

A fosszilis erőforrások kimerülésének fenyegető veszélye miatt egyre inkább előtérbe kerül a megújuló energiaforrások felhasználása. Kezdetben csak a nagyobb költségvetéssel működő gyárak engedhették meg maguknak, hogy megújuló energiaforrásokat felhasználó berendezéseket építsenek ki és működtessenek a mindennapi termelésük során. Manapság már lakossági szinten is kezdenek elterjedni ezek az eszközök, melyeket egy kis szaktudással akár házilag is elkészíthetünk magunknak.

A legnagyobb mennyiségben házilag a napenergiát használják fel ma Magyarországon. A napkollektor a nap energiáját alakítja át, és a folyamat eredményeképpen nyert energiát akár fűtésre, akár használati melegvíz előállításra is felhasználhatjuk. Mivel a nap legnagyobb intenzitással a nyári hónapokban süt, nem pedig mikor télen fűtenünk kell, ezért nagyon hasznos, ha a kollektorunkat úgy építjük ki hogy vízmelegítésre is fel tudjuk használni a nap energiájából nyert energiát.

A napkollektor helyének megválasztásakor előnyben kell részesítenünk az árnyékos helyeket. A házilag készített napkollektort minden esetben a szabadban kell elhelyezni. Elhelyezhetjük a tetőre is vagy ha a talajon elhelyezett állványzatra is felerősíthetjük. Ha már egy házilag készülő napkollektoros rendszer kiépítésére adjuk a fejünket, akkor az állványzat elkészítése már igazán nem jelenthet gondot. A napkollektor rögzítésekor fontos arra törekedni, hogy a természeti jelenségekkel szemben ellenálló legyen. Ez a boltban kapható termékeknél is nagyon fontos, azonban a házilag készített darabok még sérülékenyebbek ebből a szempontból.

Napkollektor

Napkollektor

Első lépésként a napkollektor keretét kell elkészítenünk, melyhez legcélszerűbb fát használnunk. Négy darab lécet kell sarokvasakkal és a célnak megfelelő csavarokkal rögzítenünk, majd megakadályozni, hogy rés legyen közöttük. Erre a legalkalmasabb anyag a szilikon. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a keretet le kell festeni. Minden esetben vízálló festéket használjunk, hiszen a készülék minden esetben a szabadban lesz elhelyezve. Ezután szükségünk lesz 2 darab lemezre, melyek az elő- és a hátlap szerepét fogják betölteni a házilag készített napkollektoros rendszerben. A hátlap felhelyezése után arra egy szigetelő réteget kell felvinnünk, majd erre jön egy rézlemez és egy csőkígyó, melyben a hordozó közeg (az esetek legnagyobb részében valamilyen folyadék) fog elhelyezkedni.

Azokat a pontokat, ahol a napkollektor elemei találkoznak, minden esetben szilikonnal kell tömítenünk. A napkollektor alsó részét üveggyapottal kell szigetelnünk, hogy a hő leadását a közvetlen környezetbe a lehető legnagyobb mértékben meg tudjuk akadályozni. Az ilyen úton leadott hő ugyanis veszteségnek számít. A csőkígyó anyaga minden esetben réz legyen és a belső átmérője 1 cm-nél ne legyen nagyobb. A rézcsövet rá kell rögzítenünk a rézlapra, melyet a legegyszerűbbe forrasztással tudunk kivitelezni. A csövek hajlításakor arra kell figyelnünk, hogy a csövek közötti távolság mindenhol körülbelül 1 cm legyen. Miután felforrasztottuk a csöveket a rézlapra, ezután le kell festenünk feketére mindkettőt, hogy minél nagyobb százalékát nyelje el és tudja hasznosítani a fentről érkező napenergiának.

A házilag készített napkollektoros rendszerhez minden esetben tartozik egy olyan fűtőkör, amelyet ki kell alakítanunk a házon belül. Ehhez szükségünk lesz egy körülbelül 200 literes tartályra, melyhez hőcserélő is tartozik. A napkollektor által megtermelt energiát egy szivattyú segítségével tudjuk a megfelelő helyre eljuttatni a lakáson belül. A rendszert minden esetben fagyálló folyadékkal kell feltöltenünk, a télre való felkészülés végett. Nyáron pont az ellenkezőjére kell figyelnünk, itt a túlmelegedés okozhat problémát, melyet egy biztonsági szelep beépítésével tudunk kiküszöbölni. Sokan nem is gondolnák, hogy egy nagyon forró nyári napon a rendszeren belül akár a 200 fokot is elérheti a hőmérséklet. A fent ismertetett módszerrel tehát házilag is könnyedén megépíthetjük saját napkollektoros rendszerünket.

  
Iktatva: Fűtés Címkék: ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2012