Mutatós sziklakert építése házilag

Ha arra az elhatározásra jutottunk, hogy sziklakertet építünk házilag, akkor az első és legfontosabb kérdés tisztázása, hogy hová kerüljön. Leggyakrabban olyan helyekre telepítik, ahol nem sík a talaj, hanem van egy kis meredeksége és egyébként nehéz a terület gondozása, karbantartása, például nem fér oda a fűnyírónk. A másik szempont a házilag épített sziklakert helyének kiválasztásakor, hogy lehetőleg dél felé nézzen.

Mutatós sziklakert építése házilag

Mutatós sziklakert építése házilag

Az északi lejtőre épített házi sziklakert gondozása a kevesebb napfény miatt nehézkesebb, ha dél felé néz sokkal mutatósabb lesz a végeredmény. Ahhoz, hogy igazán sokáig mutatós legyen a sziklakertünk, már az alapját gondosan fel kell építeni. A házi mutatós sziklakert építésének első lépése az alatta levő talaj előkészítése. Ehhez, 10-15 cm-es rétegben távolítsuk el a talajt. Erre azért van szükség, mert az előkészített területet homokkal, agyaggal és apró kavicsokkal kell feltöltenünk annak érdekében, hogy a talaj elvezesse majd a vizet.

A sziklakertbe ültetett növények nem tartoznak a legigényesebbek közé, de a felgyülemlett vízben ezek a fajok is könnyen kirohadhatnak. Ezután hordjuk oda a helyszínre a kiválasztott sziklákat, melyek lehetőleg egyformák legyenek. A sziklák közötti helyeket jó minőségű termőtalajjal töltsük fel.

A végén jön a legélvezetesebb rész a növények kiválasztása. Ahhoz, hogy igazán mutatós legyen, gondosan tervezzük meg, hogy melyik növény hova kerüljön. A házi sziklakertünkbe ültethetünk a jól ismert évelő növényekből, de érdemes lehet tanácsot kérnünk egy kertészetben is.

  
Iktatva: Kert, Otthon Címkék: , , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015