Majonéz készítése házilag

Bizonyára sokunk kedvencei közé tartoznak a majonézes ételféleségek, ugyanakkor sokan nem szeretik azt a majonézt, amit az üzletben lehet kapni. A majonézt rengeteg ételhez felhasználhatjuk: öntetként, szószként, salátákra, sültek mellé, krémekhez, töltelékekhez stb. A házilag készített majonéz íze nem hasonlítható semmilyen más majonéz ízéhez.

Az igazi finom, krémes majonéznek egyik titka a fűszerezésben rejlik. De először kezdjük a hozzávalókkal 4 tojásból készített majonézhez:  4 tojássárgája, 1 teáskanál só, cukor ízlés szerint, 1,5 teáskanál mustár, 350 ml étolaj, 3 teáskanál citromlé.

Majonéz készítése házilag

Majonéz készítése házilag

A majonéz készítése házilag úgy történik, hogy először a hozzávalókat, vagyis az olajat, tojást és mustárt a hűtőbe teszem hűlni. Olajat hűtőbe? Igen, hisz sokkal krémesebb lesz tőle a majonéz. Miután kivesszük a hűtőből az alapanyagokat, a tojásokat szétválasztjuk. Csak a sárgájára lesz szükség, ezért mindenképp friss tojásokat válasszunk.

A házilag készített majonéz következő lépése, hogy a tojássárgákhoz adjuk a mustárt, a sót és ízlés szerint cukrot. Finom, krémes és könnyen kavarható lesz később, ha kanállal vagy robotgéppel kb. 1 percig habosra keverjük. Ha cseppenként adjuk hozzá az olajat, akkor sokkal jobban tudunk a házi készítésű majonéz állagára figyelni, mivel folyamatosan tudjuk kavargatni. Az állaga sűrű, vajszerű kell hogy legyen, és akkor van kész, amikor megkeményedik és elválik az edény falától. A házilag készített majonézünket citromlével ízesítjük.

 

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013