Madáretető készítése házilag

Télen mikor leesik a hó, a madarak már nem találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, így könnyen odacsalogathatjuk őket a kertjeinkbe. Azonban ha madáretetőt teszünk ki és “odaszoknak” a madarak, akkor egész télen etetni kell őket. Csak akkor kezdjük el őket etetni, ha elég felelősségtudattal rendelkezünk. Érdemes azt is átgondolni, hogy mennyire tudunk nyugodt helyet biztosítani a madarak számára. Ha vannak a háznál macskák, akkor nem biztos, hogy érdemes etetnünk a madarakat, mert a cicák zsákmányállatokat látnak bennük, és elkaphatják őket.

Madáretető

Madáretető

A házilag elkészíthető madáretetőknek rengeteg változata van. Sokat akár kisgyermekkel is elkészíthetünk, így jó délutáni program is lehet a madáretető házilag való elkészítése. A legegyszerűbb változathoz elegendő egy guriga, például WC papíré. Ezt egy kés segítségével kenjük be valamilyen ehető anyaggal. Erre kiválóan alkalmas lehet a mogyoróvaj. Arra figyeljünk, hogy cukrot ne tartalmazzon a kenőanyagunk. Miután bekentük a gurigát, már csak annyi van hátra, hogy megforgassuk egy magokból álló keverékben és már akaszthatjuk is ki a házilag elkészített madáretetőt a kertünkbe.

A magok összeválogatásánál figyeljünk arra, hogy ne legyenek olajosak, sósak vagy pirítottak. Ha van elég affinitásunk hozzá, akkor barkácsolhatunk is házilag madáretetőt a kertünkbe. Ehhez szükségünk lesz egy alapra, 4 darab oldalra és egy tetőre. Ezeket a falapokat barkácsboltokban méretre vágva is be tudjuk szerezni. Ezeket szegekkel, vagy nagyon erős ragasztóval tudjuk egymáshoz illeszteni.

  
Iktatva: Kert Címkék: 

További olvasnivaló

Otthon házilag 2012