Mézeskalács készítése házilag

A mézeskalács kimondottan egy karácsonyi sütemény. Mivel évente általában csak egyszer sütjük ezért nincs sok idő a gyakorlásra. A következő recept nem igényel kimondott gyakorlatot, a segítségével a kezdő szakácsok is könnyedén sikerrel elkészíthetik házilag az ünnepi mézeskalácsukat. A tésztához szükségünk lesz 80 dkg lisztre, 40 dkg porcukorra és egy evőkanál szódabikarbónára.

Mézeskalács késztése házilag

Mézeskalács késztése házilag

A fűszerezést többféleképpen is megoldhatjuk. A legegyszerűbb a boltokban kapható mézeskalács fűszerkeverékkel, de ha ez nincsen éppen otthon, akkor házilag megoldhatjuk a fűszerezést őrölt fahéjjal és összetört szegfűszeggel is. A tészta nedves hozzávalóit 5 dkg margarin, 4 tojás és 4 evőkanál méz alkotja. A fenti összevalókat jól dolgozzuk össze házilag, majd egy kicsit pihentessük.

A félretett házi tésztából vékonyabb, mint fél cm-s tésztát nyújtunk, majd a rendelkezésre álló formáinkkal kedvünk szerinti alakzatokat szaggatunk ki. A mézeskalács darabokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd felvert tojással kenjük meg a tetejüket. Ha kisült a házi mézeskalácsunk, akkor a sütés közben elkészített cukormáz segítségével díszíthetjük házilag.

A cukormáz készítéséhez tojásfehérjét kell felvernünk jó keményre 10 dkg porcukorral, majd jó sokáig kell kevergetni. A díszítéshez használhatjuk saját fantáziánkat is, de hívhatunk segítségül már kész mintákat, melyekből rengeteget találunk az interneten és különböző szakácskönyvekben egyaránt.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014