Márvány tisztítása házilag

Márványból készült tárgyak, felületek sokfelé megtalálhatóak a lakásban.  Sokan szeretik, mert nagyon ellenálló anyag és a tisztítása is könnyedén megoldható házilag is. Ha a rutinszerű tisztítási műveleteket szeretnénk elvégezni házilag a márványon, akkor langyos vízben oldjunk fel egy kis szappant és ezzel mossuk át a felületét. Ahhoz, hogy a márvány felületén egy védőfelületet is ki tudjunk alakítani házilag, a mosása és száradása után parkettaviasszal kell bekennünk, majd puha ronggyal kifényesíteni.

Márvány tisztítása házilag

Márvány tisztítása házilag

A márványon többféle anyag okozhat különböző foltokat. Ilyenek például az italok (gyümölcslé vagy kávé) vagy a cigaretta nikotintartalma által okozott foltok. Azonban ne ijedjünk meg, könnyű házi praktika ezen foltok eltüntetésére is létezik. Tíz deciliter vízbe tegyünk 7 nagy evőkanál mosóport és egy kicsi szalmiákszeszt. Ezzel a keverékkel, majd utána a már korábban említett langyos szappanos vízzel mossuk le a márványból készült felületet.

Ha a márvány zsírtól lesz foltos, akkor azt a legegyszerűbben benzinnel lehet eltávolítani róla. Ha benzinnel dolgozunk házilag, mindig legyen nyitva az ablak, mert ez egy tűz-és robbanásveszélyes anyag, valamint nyílt láng se legyen a közelében. A szalmiákszesz nem csak a nikotin- és italfoltok, hanem a tintafolt házilag történő eltüntetésében is a segítségünkre lehet. Egy nagyon foltos alapszabályt azonban mindig tartsunk be. Maró anyaggal (például hypoval) soha ne kezeljük a márvány felületét, mert a fényességét elveszti, és soha nem lehet már visszahozni azt.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013