Krómozott tárgyak tisztítása házilag

Krómozott tárgyakat nagyon sok helyen használunk házilag a mindennapi életünk során. Úgy mint az autónk alkatrészei között, a háztartási gépekben is vannak krómozott alkatrészek. A krómozott tárgyak tisztítása nem egyszerű feladat házilag sem. Nem ajánlatos nagyon erős tisztítószerekkel dörzsölnünk őket, mert az összetevőik reakcióba léphetnek a krómmal és a felületek foltosak maradnak, fényességükből pedig veszíthetnek.

Krómozott tárgyak tisztítása házilag

Krómozott tárgyak tisztítása házilag

A krómozott tárgyakat soha nem tisztítsuk szemcsés anyaggal, például sóval vagy mosószódával, mert könnyen megkarcolhatjuk őket. Ápolni, tisztítani viszont muszáj őket, különben az esztétikai problémákon túl az élettartamuk is lecsökkenhet. Ha a krómozott tárgyunk zsíros lett, akkor házilag egy puha nedves ruha és paraffin vagy mosogatószer segítségével távolítsuk el.

Ha az autónkban lévő krómozott alkatrészeket szeretnénk házilag ápolni, tisztítani, akkor a rongyunkat lisztbe mártsuk bele és úgy töröljük át. A nedves ruhával való megtisztítás után mindig száraz ronggyal is töröljük át, így kapunk igazán fényes felületeket. Ha a krómozott tárgy semmilyen szennyeződést nem tartalmaz, csak ápolni szeretnénk, akkor a babaolaj vagy a baba törlőkendő is jó megoldás lehet.

Ha azonban semmi nincs otthon, akkor a szappanos víz is megfelelő lehet. A folyékony anyagok közül az ecet és a kóla is hatásos lehet. A szódabikarbóna felkenéséhez folyékonnyá kell tennünk, amit a legjobb citromlével kivitelezni, mert így a sav hatására pezsegni is kezd és még hatékonyabb lesz a tisztító hatása.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014