Ketchup eltevése házilag

A lurkók nagy része imádja a ketchupot. Ha nem akarjuk, hogy állandóan a dobozos, ki tudja mit tartalmazó ketchupot egyék, akkor próbálkozzunk meg a ketchup eltevésével házilag. Nem kell tartani a kudarctól, hisz nem nehezebb, mint házi paradicsomlevet főzni. Fontos a jó alapanyag, és már hozzá is láthatunk.

A házilag történő ketchup eltevésénél első fontos lépés, hogy jó paradicsomot válasszunk. Hacsak módunkban áll, szerezzük be termelőtől, mert azoknak a paradicsomoknak teljesen más, sokkal valódibb ízük van. Ha megvan a paradicsom, jöhet az alapos mosás. Mikor már mind szép tiszták, akkor elő a paradicsompasszírozóval. Most már kapható elektromos vagy kézzel hajtható is.

Ketchup eltevése házilag

Ketchup eltevése házilag

Mikor kezünkben a paradicsomlé, akkor a ketchup eltevésének további lépései a következők: feltesszük főni, ízlés szerint rakunk bele hagymát, zellert, fokhagymát, babérlevelet, sót, szerecsendiót, és ha igényli, akkor egy kis barna cukrot is. Ezután ezeket jó alaposan főzzük meg.

A ketchup eltevése házilag befejező mozzanata, hogy a kifertőtlenített üvegekbe forrón beletöltjük, majd száraz dunsztba tesszük. Egy-két nap után már mehet is a spájzba. Télen biztosak lehetünk benne, hogy gyerekünk igazi, egészséges, paradicsomot is tartalmazó ketchupot majszol. Így legalább valami zöldséget is bele tudunk diktálni, hisz a gyerekek nagy része nem túlzottan rajong a zöldségekért.

  
Iktatva: Kamra, Konyha Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013