Keményítés házilag

A mosás után kikeményíteni a ruhákat rendkívül hasznos dolog, azonban sokan nem szeretnek vele bajlódni, mert félnek, hogy tönkreteszik a ruháikat. Pedig nem olyan bonyolult művelet, házilag is könnyen kivitelezhető. Ha a mosógépben szeretnénk kikeményíteni a ruhákat, akkor sajnos figyelnünk kell a mosógép programját és mielőtt lejárna, az utolsó öblítővizébe kell beleraknunk a keményítőt.

Házilag keményítendő anyag

Házilag keményítendő anyag

Ha a keményítőbe belekeverünk egy kis sót is, akkor a ruhának szép fénye lesz, arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebb lesz majd kivasalni a házilag történt keményítés után. Ha házilag keményítjük a ruhát figyeljünk arra, hogy ne száradjanak meg teljesen vasalás előtt. A kikeményített ruhát félig száraz állapotban a legkönnyebb kivasalni.

Ha nem mindennapi viseletre szánt ruhát, hanem mondjuk csipketerítőt vagy nagymamánk kézimunkáit szeretnénk kikeményíteni házilag, akkor nem szükséges drága pénzen “vegyszereket” vásárolnunk erre a célra, hanem a kifőtt tészta levét is használhatjuk helyettük.

A keményítő azonban nem csak arra a célra használható, amire eredetileg gyártották. A nevéből eredően a legtöbben ruhák keményítésére használják házilag, azonban számos más területen is alkalmazható. Egyik ilyen a takarítás. Ha az ablakunk nagyon zsíros és a hagyományos ablakmosó, illetve zsíroldó szerek csődöt mondtak, akkor próbáljunk meg 1 liter vízben 1 kiskanálnyi keményítőt feloldani és ezzel az eleggyel lemosni az ablakunkat. Ha készen vagyunk, azonnal töröljük szárazra, mert különben foltos marad.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013