Könyvkötés házilag – fűzéses technika

Minden háztartásban vannak olyan könyvek, amelyek kisebb vagy nagyobb mértékben szétestek a használat során. Sokan szeretnék ezeket a könyveket újra a régi formájukban látni. Az interneten számos könyvkötő hirdeti magát, hogy házilag vállalja egy-egy könyv újrakötését, azonban munkájuk ára sokszor túlzónak tűnhet. Felvetődhet bennünk a kérdés, hogy mi magunknak is el tudjuk-e házilag készíteni a könyv újrakötését. A másik ok, amiért a házilag történő könyvkötés rejtelmeinek tanulmányozására adhatjuk a fejünket, hogy a kinyomtatott könyveinket szeretnénk bekötni.

Könyvkötés

Könyvkötés

A könyvkötés fűzéses technikája:
A kívánt lapméretet a lapok félbehajtásával érjük el, melyeket hármasával csoportosítunk. Az első lapnak körülbelül 2 mm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a többinek, mert a kilógó részt fel kell hajtanunk és erős ragasztóval rá kell a többi lapra ragasztani. A könyv gerincének kijelöléséhez, a fedő lap felső szélétől 10 az alsó szélétől pedig 15 mm-re kijelölünk egy pontot és a maradék területet felosztjuk, egyenlő részekre. A fűzéshez erős cérnát használjunk, mindig kívülről befelé haladjunk. A könyvkötést az aljáról kell kezdeni és felfelé haladni. A lap tetején már a második köteget is belevesszük, de még az elsőbe is vissza kell öltenünk, hogy a kötegeket egymáshoz rögzítsük. Ha kész a varrás a kötegeket be kell szorítanunk, hogy a rétegek egymáshoz tapadjanak, majd a könyv borítását már ragasztással oldjuk meg.

  
Iktatva: Szórakozás Címkék: ,

További olvasnivaló

Hozzászólások

 1. laci szerint:

  Szerintem jó volna, ha az ilyen leírások részletesebbek lennének/lenne hozzájuk kép vagy videó. Így nem igazán lehet követni. Itt pl.: milyen tűt használjunk? Milyen öltéssel varrjunk? és még sok egyéb kérdést is fel lehetni tenni. Egyébként az oldal ötlete tetszik.

 2. Andrea szerint:

  Szeretnék én is egy szép, textilborítású könyvet készíteni, amibe aztán a saját receptjeimet írhatnám be. Nekem is képes bemutatóra, vagy videóra lenne szükségem. Ha valaki készített már könyvet vagy tud olyan oldalt, ahol ez megtalálható, kérem írjon!
  Köszönöm! Andrea

 3. Ancs szerint:

  Ez a legjobb, amit eddig találtam. Angol nyelvű hat részes videó, de nagyon részletes, jól látható minden.
  http://www.youtube.com/watch?v=Yrw01NWEivI

Otthon házilag 2012