Joghurt készítése házilag

Joghurtot készíteni házilag első hallásra bonyolultnak tűnhet. Köztudott ugyanis, hogy a tejtermékeket baktériumok gyártják, és otthoni körülmények között ezek a “kis élőlények” nem állíthatóak elő. Azonban ha már kész joghurtot vásárolunk, akkor házilag könnyen meg tudjuk növelni a mennyiségét.

Nincsen másra szükségünk csak nagyon magas zsírtartalmú tejre és egy pohár natúr joghurtra, mégpedig arra a fajtára, amit a legjobban szeretünk. A tej beszerzésénél mindenképpen a házi tej a nyerő, hiszen a bolti változatok nagyon alacsony zsírtartalmúak, melyekből nem lesz megfelelő minőségű házilag készített joghurt. Abban az esetben ha gyümölcsös joghurtot szeretnénk előállítani, akkor is natúr joghurtot kell vásárolnunk.

Joghurt

Joghurt

A készítés első lépéseként fel kell forralnunk a tejet, majd olyan hőmérsékletűre lehűteni, amelyet a kezünk már éppen el tud viselni. Ezután két – három evőkanál joghurtot teszünk bele és lefedett, hőtartó edényben tároljuk ezután. Ha nincs másik alkalmas edény, akkor az élesztős tészták kelesztésénél használt tálak is megfelelnek a célnak. Az edényt egy olyan helyre kell tenni amely biztosítja, hogy a tej minél hosszabb idő alatt hűljön ki. A technikát a köznyelven dunsztolási technikának nevezik.

Ha ízesíteni szeretnénk a joghurtunkat, akkor a tejbe összeturmixolt gyümölcsöket, zabpelyhet vagy búzakorpát is tehetünk. Ezzel a technikával egészséges, számunkra ismert alapanyagokból könnyedén készíhetünk házilag joghurtot az egész családnak.

  
Iktatva: Receptek Címkék: ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2012