Iránytű házilag

Az iránytű egy nagyon hasznos tárgy, viszont nem elengedhetetlenül fontos, ha kirándulni indulunk. Az iránytű megmutatja az észak-dél irányokat, amely a föld mágneses hatására áll be a megfelelő helyzetbe. Vásárolhatunk készen üzletben használható iránytűt, viszont iránytűt házilag is készíthetünk. Ha gyerekekkel együtt készítjük, akkor maradandó élményt szerezhetünk vele a kicsiknek.

Ahhoz, hogy házilag iránytűt tudjunk készíteni, szükségünk van: vízre, egy mély edényre, egy parafa dugóra, tűre, ragasztószalagra és mágnesre.

Iránytű házilag

Iránytű házilag

Ha már összegyűjtöttük a megfelelő hozzávalókat, akkor a következőképpen állítjuk össze az iránytűt házilag: a parafa dugóból vágunk körülbelül 1 cm-es csíkot. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a tűt vagy a fémdarabot tegyük mágnesessé, amit úgy érünk el, hogy körülbelül 15 másodpercig dörzsöljük a tűt a mágneshez egy irányba. Miután már mágnesessé tettük a tűt, utána a parafa dugóra ragasztjuk a ragasztószalag segítségével. Ezután az edénybe vizet töltünk, és a közepébe helyezzük a tűt, lehetőleg úgy, hogy az edény egyik oldalát se érje a tű.

Legyünk elővigyázatosak az iránytű használatával, mert több dolog is befolyásolhatja a helyes működését. Nem fog megfelelő irányt mutatni az iránytű házilag és a vásárolt sem nagy mennyiségű vas- vagy acéltárgyak közelében. A nagyfeszültségű vezetékek is befolyásolhatják a helyes iránymutatást. Nem javasolt használni zivatarban és villámlások közben sem.

  
Iktatva: Hobbi, Kreatív Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014