Házi készítésű papírbrikett előállítása

A mai világban egyre nagyobb szerepet kap az újrahasznosítás. A környezetvédelmi szempontok mellett, pénzt is spórolhatunk velük. A háztartások rezsi költségében a legnagyobb részt kétség kívül a fűtés teszi ki. A jó hír, hogy újságpapírból már házilag is készíthetünk magunknak papírbrikettet. A reklámújságokhoz mindenki ingyen hozzájuthat, így tényleg ingyenes fűtőanyagot tudunk magunknak előállítani.

Házi készítésű papírbrikett előállítása

Házi készítésű papírbrikett előállítása

A házilag előállított papírbrikett hasonlóan ég a fához, fűtőértéke elég magas. Előnye talán a fával szemben, hogy nagyon kevés hamu marad utána. A házi papírbrikett előállításához fekete-fehér újságpapírokat használjunk. Azt mindenkinek tudni kell, hogy az előállítása nem gyors, elég időigényes tevékenység. Akinek van rá ideje, mégis megéri, mert ha az alapanyagot ingyen be tudjuk szerezni, akkor olcsón fűthetjük ki télen a lakásunkat. A papírbrikett előállítása házilag négy fő lépésből tevődik össze.

Először a papírt kell előkészítenünk, majd be kell áztatnunk, végül a zúzás és a szárítás következik. Az előkészítés során egyenlő nagyságúra kell vágnunk a papír alapanyagokat. A legmegfelelőbb erre a célra az A4-es méretű lesz. A méretre vágott papírt ezután vízbe kell beáztatni. A víz mennyisége körülbelül kétszer annyi legyen, mint a papíré. Szánjunk időt az áztatásra, többszöri forgatás mellett legalább 3 óra hossza legyen.

Az áztatás után össze kell zúzni a nedves papírokat, melyeket fúró segítségével kivitelezhetünk a legkönnyebben. Az elég apróra összezúzott papírokat napon szárítsuk meg. Hagyjunk erre a folyamatra elég időt, mely több hétig is eltarthat. A kész házi papírbriketteket fóliából készült zsákokban célszerű tárolni télig.

  
Iktatva: Energia, Fűtés Címkék: , , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015