Gyümölcslé készítése házilag

Nagyon fontos és értékes tápanyagforrás a házilag készített gyümölcslé. Az a különbsége a bolti, akár 100%-os gyümölcslevekhez képest, hogy lényegesen több a rost a házilag készített gyümölcslevekben, így a vitaminok és ásványi anyagok koncentráltabban jelennek meg, így a felszívódásuk gyorsabb lesz.

Gyümölcslé készítése házilag

Gyümölcslé készítése házilag

Az első és legfontosabb lépés a gyümölcsök nagyon alapos megtisztítása. Mit sem ér a házilag elkészített gyümölcslé, ha tele van káros anyagokkal, amiket egy alapos mosással és törölgetéssel le lehet tisztítani  a gyümölcsökről.  Ha puhák a gyümölcsök, akkor a centrifuga elkészíti a gyümölcslevet, de ha keményebb, akkor érdemes egy kevés vizet is hozzáadni. Miután kész vagyunk, már fogyaszthatjuk is, vagy különböző ízesítőkkel (pl fahéj almalé esetén, vagy cukor) ízesíthetjük.

Ha szeretnénk tartósítani, akkor érdemes felforralni 1-2 percig, majd ezután üvegekbe tölteni és két réteg celofánnal lekötni. A két réteg közé tartósítószert kell tenni és így hónapokig élvezhetjük a házilag készített gyümölcsleveket. A gyümölcsleveket lehet keverni különféle zöldségekkel is, így változatosabb és sokszor finomabb levet ihatunk.

Érdemes például alma mellé sárgarépát tenni, de sokféle kombinációt érdemes kipróbálni. A lehetőségek szinte határtalanok. Számolnunk kell még azzal, hogy a házi készítésű gyümölcslé több gyümölcsből készül, mint azt esetleg gondolnánk. Egy kg almából például az alma keménységétől függően (minél keményebb, annál több benne a lé) 4-5 dl levet lehet készíteni.

  
Iktatva: Kamra, Konyha, Receptek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013