Glettelés házilag

Manapság egyre többen szeretnék felújítani a lakásukat házilag, a mesteremberek bevonása nélkül. A leggyakrabban bevállalt munka a falfestés. Ezt azonban a legtöbb esetben megelőzi a glettelés, ami már korántsem olyan hálás feladat. Ez azonban nem szabad, hogy elvegye a kedvünket a házilag kivitelezett festéstől.

Glettelésre nem minden esetben van szükség. Ha síma, egyenes a falfelület akkor glettelés nélkül is le lehet festeni. Ha azonban lyukak vagy repedések találhatóak rajta, akkor mindenképpen a glettelés az első lépés és csak utána jöhet a festés és a díszítés. A legegyszerűbb megoldás ha por alapú glettet veszünk és azt otthon bekeverjük vízzel. Ha nincs megfelelő szerszámunk a keveréshez, akkor ezt a kezünkkel is elvégezhetjük.

Glettelés

Glettelés

Fontos, hogy a kész glettanyag megfelelő sűrűségű legyen, mert ha túl híg akkor nehezen fog megszáradni, ha pedig túl sűrű akkor nem lehet megfelelően felvinni a felületre. Ha túl híg, akkor adjunk még nyugodtan hozzá a megvásárolt glettporból, viszont ha túl sűrűre sikeredett az anyag, akkor sajnos ki kell dobni, mert az már többlet víz hozzáadásával sem lesz megfelelő állagú.

A kész glettanyagot olyan eszközzel visszük fel a falfelületre, amellyel könnyedén tudjuk egyenletesre kenni. A házilag bekevert anyag sajnos nem áll el sokáig mert megkeményedik, így a megmaradt anyagot ki kell dobnunk.

  
Iktatva: Felújítás Címkék: ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2012