Gesztenyepüré házilag

Az ünnepi asztalról már szinte elmaradhatatlan a gesztenyés bejgli. Boltban könnyen beszerezhetünk gesztenyepürét, de amit otthon készítünk, az sokkal finomabb. Gesztenyepürét házilag készíteni nem nehéz, csak pepecselős munka, ám biztosak lehetünk abban, hogy a bolti meg sem közelíti azt, amit otthon mi magunk készítünk.

Gesztenyepürét házilag csak nagy, fényes gesztenyeszemekből ajánlatos készíteni, mert azok az igazán friss szemek. Előre nem kell megmosni, csak a tetejét egy éles késsel vágjuk meg, majd bő vízben tegyük fel főni a gesztenyét. Általában 20-25 perc alatt puhára fő, persze csak ha friss, és nem a tavalyit sózták ránk a piacon.

Gesztenyepüré házilag

Gesztenyepüré házilag

Ha megfőtt a gesztenyénk, tartsuk pár percig hideg víz alá, hogy annyira lehűljön, hogy a külső kemény héját le tudjuk venni. Ezután jön az a művelet, amitől igazán finom lesz a gesztenyepürénk házilag készítve. Tegyük egy tepsibe, majd rakjuk őket meleg sütőbe. Addig legyen bent, míg a héja megpirul, ettől kap igazán pikáns ízt. Ezután szedjük ki, majd még forrón , vegyük le a héját, mert hidegen már lehetetlenség.

A gesztenyepüré házilag készítve azért is jobb, mert az ízesítését is mi határozzuk meg. Még melegen egy húsdarálóba tesszük, és ledaráljuk. Kavarhatunk hozzá mézet vagy cukrot, és csempésszünk bele egy pici rumot, s már használhatjuk is fel a bejglibe.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013