Finom ketchup készítése házilag

A boltokban kapható sokszor műanyag ízű, paradicsomot soha nem látott ketchupok láttán kiráz a hideg. Azonban van más megoldás. Ha rászánjuk az időt, na nem sokat csak egy délutánt, egész évre elegendő mennyiségű, egészséges és ráadásul a boltinál sokkal finomabb ketchup készíthető házilag.

Azonban egy nagyon fontos szempontot mindenképpen szem előtt kell tartanunk. Az alapanyag, vagyis a paradicsom beszerzésénél figyeljünk, hogy lehetőleg hazai és valódi nap által, nem önmagában leszedés után beérett alapanyaggal dolgozzunk. A legjobb, ha elmegyünk a helyi piacra és ott szerezzük be a hozzávalókat.

Ketchup

Ketchup

Szükségünk lesz 2 kg paradicsomra, 1 kg paradicsompaprikára, 30 dkg vöröshagymára, 6 közepes gerezd fokhagymára, 1,5-2 dl ecetre (attól függően, hogy 10 vagy 20 %-at használunk), 1 db kicsi zellerre, 1 evőkanál sóra, 3 evőkanál cukorra, 1-1 kiskanál őrölt, illetve szegfűborsra, 3-4 db babérlevélre és 1 mokkáskanál szalicilre.

A ketchup házilag való elkészítésének első lépése, hogy megmossuk és felkockázzuk a paradicsomot, a paprikát, és a kétféle hagymát. Egy nagy edénybe rakjuk őket, beledobjuk a babérleveleket és kevés vízzel felöntjük. Egy szűk órát főzzük, míg a hozzávalók meg nem puhulnak. Ezután a babérleveleket kivesszük. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd átpaszírozzuk. Ezután a pépet újra fel kell forralnunk, és eközben a fűszereket is beletesszük. A ketchup házilag való készítésének utolsó lépéseként, forrón üvegekbe kanalazzuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

  
Iktatva: Kamra Címkék: ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2012