Finom csalánsör készítése házilag

A csalán majdnem minden kertben megtalálható. Ha valaki bérházban lakik, akkor pedig kirándulások alkalmával tud csalánt gyűjteni. A csalánsör egy házilag könnyedén elkészíthető ital, és mivel az alapanyaga ingyen van, nem is drága. Természetesen aki nem akar a csalán szedésével, majd szárításával házilag bajlódni, nyugodtan megveheti a boltokban is a szárított csalánt.

Finom csalánsör készítése házilag

Finom csalánsör készítése házilag

A finom házi csalánsör elkészítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükségünk: Víz, szárított csalánlevél, cukor, citromlé, borkősav és élesztő. A felhasznált mennyiségek természetesen az elkészítendő finom csalánsör kívánt mennyiségétől függnek, azonban aki elsőre próbálkozik házilag a csalánsör elkészítésével a következő adagokat javasoljuk. 5 liter vízhez, 30 gramm csalán és fél kg cukor kell, melyet 4 evőkanál frissen facsart citromlével savanyítunk meg és 2 teáskanál borkősavval, valamint 25 gramm élesztővel erjesztünk.

Az házi csalánsör elkészítésének a menete a következő. Forraljuk fel a vizet, majd tegyük bele a csalánleveleket, mintha teát főznénk. Ha jól kiáztak szűrjük le a főzetet, a csalánleveleket nyomkodjuk ki. Kicsit hagyjuk kihűlni.  Ezután mehet bele a borkősav a cukor és a citromlé is. Az élesztőt megfuttatva öntjük a keverékhez, majd egy napig lefedve pihentetjük a főzetet. Az idő elteltével jól leszűrjük.

Szűrés után műanyag palackokba töltjük a folyadékot és 10-14 napig állni hagyjuk. Az üvegeket nem szabad teljesen tele tölteni, mert a fejlődő szén-monoxid miatt sajnos könnyen felrobbanhatnak.  Két hét után lehet naponta óvatosan engedni ki a lassan a flakonban található szén-dioxidból. A csalánsör ha elkészült töltsük csatos üvegekbe és úgy tároljuk.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015