Festékfolt eltávolítása házilag

Szobafestés után annak ellenére,hogy elővigyázatosan letakartunk mindent, előfordulhat, hogy festékfoltok maradnak a padlón, az alaküvegen vagy a különböző textíliákon. Mint mindennél itt is érvényes az elv, hogy jobb a bajt megelőzni. Azonban ha megtörtént drága boltban kapható vegyszerek helyett házilag is megpróbálkozhatunk a festékfoltok eltávolításával.

Festékfolt eltávolítása házilag

Festékfolt eltávolítása házilag

A különböző felületekről különböző módokon, eszközökkel kell a festékfoltokat eltávolítanunk házilag. A piszkos textíliák tisztává tételéhez terpentint vagy hígítót kell használnunk. Ha a festékfoltok nagyon régiek, akkor először szappanos vízbe kell áztatnunk az anyagot, majd késsel eltávolítani a festékfolt felszínét és utána lehet a terpentinnel próbálkozni. Sajnos nem egyszerű ezt házilag megoldani.

A padlóról vagy faanyagról sajnos házi szerekkel nem lehet a festékfoltokat könnyedén eltávolítani, ezért érdemes gáztűzhely tisztításához alkalmaz kemikáliával próbálkozni. Ha nem jött le a festékfolt, akkor sajnos meg kell ismételni a műveletet. Az ablaküvegről a festéket nagyon nehéz eltávolítani, házilag azonban nem nehéz megelőzni, hogy az ablaküvegre ragadjon a festék. Vájunk félbe egy vöröshagymát, majd dörzsöljük be vele az ablaküveget így megtudjuk védeni a szennyeződéstől.

Érdemes a keret mentén leukoplaszttal leragasztani, hogy közvetlenül a fa mellett se legyen probléma. Ha nincsen otthon vöröshagymánk, akkor szappanlúggal is hasonló védelmet tudunk elérni. Ha a festék mégis ráragad az ablaküvegre, akkor egy borotvapengével igaz, hogy hosszadalmasan, de biztosan el tudjuk távolítani.

  
Iktatva: Felújítás, Otthon Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013