Függöny fehérítése házilag

A házimunkák közül talán a legnehezebb és a legkevésbé kedvelt a függönyök tisztán tartása. A legtöbb háztartásban fehér függönyökkel találkozunk, amelyek ápoltságához nemcsak a tisztaság, de a fehérítés is hozzá tartozik. Nem kell azonban megijedni, házilag is nagyon egyszerűen kivitelezhető a függönyök fehérítése.

Függöny fehérítése házilag

Függöny fehérítése házilag

Az egyik módszerhez nem kell más, mint só meg víz. Készítsünk jó tömény sóoldatot, melynek mennyisége igazodjon a fehérítendő függöny vagy függönyök nagyságához. Ezután áztassuk be a függönyöket és hagyjuk egy napig ázni a sólében. A végén mossuk ki mosógépben őket. Lehetőleg a szabadban hagyjuk megszáradni. Mint már sok mindenhez ajánlottuk a szódabikarbóna az egyik legjobb házi tisztító és fehérítő szerek közül.

A függönyök állapotától függően kétféleképpen is alkalmazhatjuk a szódabikarbónát. Ha még nem nagyon szürkék, akkor adjuk egyszerűen a mosószerhez és mosógépben mossuk ki a függönyöket. Ha nagyobb a baj, akkor az előzőekhez hasonlóan áztassuk be a mosás előtt. Ha nincsen házilag kéznél szódabikarbónánk, akkor helyettesíthetjük sütőporral is.

Az elszíneződés mértékétől és régiségétől függően kell növelni a sütőpor mennyiségét. Házilag lehet még citromlébe áztatással is próbálkozni, itt azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a citrom illata egy pár napig benne marad a függönyben, úgyhogy ha valakit ez zavar. akkor ezzel a módszerrel ne próbálkozzon.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014