Fügefa gondozása és szaporítása házilag

Ha van kertünk, akkor érdemes lehet a már jól megszokott gyümölcsfák mellé valami ritkább dolog ültetésével is megpróbálkoznunk. Erre jó példa lehet a fügefa, melynek gondozása és szaporítása nem is olyan nehéz házilag, mint elsőre gondolnánk. A fügefa nagyon szereti a meleget, így a gondozásának első lépése már az ültetésnél jelentkezik. Válasszunk neki mindenképpen napos, meleg helyet.

Fügefa gondozása és szaporítása házilag

Fügefa gondozása és szaporítása házilag

Az ültetés utáni első években fontos, hogy télen takarjuk le a tövét, mert könnyen kifagyhat. Ha már nagyobba fügefánk, akkor a gondozásának második lépése házilag a fügefa megfelelő metszése kell, hogy legyen. Ha nem metszük meg az sem baj, azonban akkor ne is számítsunk minden évben nagy termésre, ugyanis a fügefa egy-egy ága csak egyszer hoz termést, így a gondozásával, metszésével házilag elágazásokra kell sarkallnunk a fát, hogy az új vesszőkön minden évben legyen termésünk.

A metszés mellett a gondozás része lehet még a megfelelő trágyázás, mely fontos szerepet játszik a tápanyag utánpótlásban. A fügefa szaporítása nem egyszerű feladat, ugyanis hiába szedjük ki és vetjük el az itthon termett füge magját nem fog belőle új fügefa kifejlődni.

Külföldről behozott magról azonban sikeres lehet az új fügefa kinevelése házilag. A legkönnyebben azonban házilag dugványozással szaporíthatjuk a fügefánkat. A fügefa vesszőkből készített dugványokat üvegfelület alá hidegágyba tegyük.

  
Iktatva: Kert, Otthon Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015