Fényszóró beállítása házilag

Ha kiég, megsérül vagy eltörik a fényszórónk és ki kell cserélni, akkor ezt otthon, házilag is megtehetjük, viszont ilyen helyzetben be kell állítani a fényszórót, különben könnyen a szembe jövő arcába világíthatunk az út helyett, ezzel magunkat és másokat is balesetveszélybe sodorva.

Miután kicseréltük a fényszórót, a következő a lépés az, hogy találni kell egy  függőleges falat, ami mellett egy 8-10 méteres vízszintes, egyenletes, sík terület  van. Álljunk úgy az autóval, hogy az autó hossztengelye merőlegesen legyen rá és  annyira közel álljunk a falhoz, amennyire csak tudunk. Jelöljük be a fényszóróink  középpontjait a falon, majd kössük össze őket. Tolassunk hátra kb. 10 métert úgy, hogy  a fal merőlegesen legyen az autónkra.

Fényszóró beállítása

Fényszóró beállítása

Ezután állítsuk be úgy a fényszórót, hogy a  falra vetített vízszintes vonal kb. 10-10 cm-rel a bejelölt pontok magassága alatt  legyen, a vonalakon található töréspontok pedig a jelölések alá essenek pontosan. Ez azért kell, hogy ne legyen se összetartása, se széttartása a lámpáinknak, hanem a fénynyalábok iránya párhuzamos legyen a kocsi hossztengelyével.

A fényszóró házán általában rajta van a gyári előírás %-ban. Ha 10%, akkor 10 méterről 10-10 cm-rel kell alatta lenni a fénynek, mint a jelölés, ha 12%, akkor 12-12 cm-rel és így tovább. Az egész beállítás előtt érdemes ellenőrizni a guminyomást, illetve egy 70 kg-os embert a hátsó ülésre ültetni, hogy a normál állapotú, megpakolt kocsira végezzük el a szükséges beállításokat.

  
Iktatva: Műszaki

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013