Fémkereső készítése házilag

A fémkeresőt otthoni, hobbicélra vagy ipari célra szokták használni. Az előbbi  szórakozásra, fémtárgyak sportból való keresgélésére szolgál legtöbbször, de szoktak vele felújítások előtt csöveket, vezetékeket keresni a földben és a falakban is.

A fémkereső működésének lényege, hogy fém közelségekor a fémdetektor induktivitása megváltozik, viszont ez annyira gyenge jelet bocsát ki, hogy szinte elhanyagolható, ezért két tekercs kell hozzá, amivel egy rezgőkört lehet létesíteni, amibe egy referenciaoszcillátort építenek bele nagyjából ugyanekkora, állandó frekvencián. A két rezgés különbségét egy hangszóróra vezetik ki, így ez jelez, ha fémet találtunk.

Fémkeresés

Fémkeresés

Ha a fémkeresőt házilag szeretnénk elkészíteni, akkor ahhoz már egy kicsit komolyabb elektronikai ismeret szükséges, hiszen a hangszórót tápegységgel, tekercsekkel és keverőkkel kell összekötnünk a megfelelő sorrendben. Legegyszerűbben egy google keresőbe beírva megkaphatjuk a fémkereső kapcsolási rajzát, amivel már könnyebben megoldható ennek a szerkezetnek az otthoni elkészítése.

Ipari célokra nem lesz alkalmas , de fém érmék, fémtárgyak, vezetékek megtalálásához könnyen nyújthat segítséget. Egy bolti gép ára 50-100.000 Ft között mozog az átlagos kategóriában, ennél otthon lényegesen olcsóbban ki lehet jönni, viszont szakértelmet igényel, habár kellő óvatossággal meg lehet próbálni a kapcsolási rajz alapján megalkotni a saját házilag elkészített fémdetektorunkat, ami akár működhet is.

  
Iktatva: Műszaki, Szórakozás Címkék: 

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013